Ha ismered ezt a trükköt, soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod a töltelékkel

2025. augusztus 27.
A tökéletes piskótatekercs elkészítése sokunknak ismerős kihívás. Volt már gondunk a feltekeréssel, a repedésekkel, a kifolyó krémmel… és a lista még hosszan folytatható. Szerencsére most itt a megoldás, amellyel mindez elkerülhető!
Gyümölcslekvárral töltött piskótatekercs felszeletelve
  • Mi az oka, hogy megreped a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarjuk a töltelékkel?
  • Hogyan előzhetjük meg, hogy megrepedjen a piskótatekercs?
  • Mi legyen a piskótával, ha megrepedt feltekerés közben?

Ez a piskótatekercs elképesztően könnyű, szinte szánkban olvad (pont, mint a magas és puha piskóta!), ráadásul csoda szépen felcsavarható és sosem reped meg. Mi a titka azoknak, akik mindig tökéletes piskótatekercset sütnek? Hogyan csinálják, hogy sosem reped meg a teteje, amikor felcsavarják a töltelékkel? Lerántjuk a leplet róla!

Mi valójában a piskótatekercs?

Minden országnak megvan a maga változata. Hívhatjuk piskótatekercsnek, roládnak, a lényege ugyanaz: egy feltekert piskóta, amelyet krém, lekvár vagy más ínycsiklandó töltelék gazdagít. Karácsonykor pedig ott a híres fatörzs torta.

A különbség leginkább a piskóta állagában rejlik. Az európai változatok általában szárazabbak, főként a lekvárok és cukormázak használata miatt, valamint mert sok recept a klasszikus génoise alapra épül. Az ázsiai változat ezzel szemben sokkal könnyebb, chiffon alapból készül, és lágy tejszínhabbal töltik. Hogy melyik a kedvencünk? Ez ízlés kérdése – de egy könnyű, felhőpuha piskótatekercsnek ki tudna ellenállni?

Miért repedhet meg a piskótatekercs?

Annak, hogy megreped a piskótatekercs teteje, több oka is lehet. Érdemes ezeket végiggondolnunk, ha nálunk is megtörtént:

  • túlsütöttük a tésztát, így az kiszáradt és elvesztette a rugalmasságát,
  • túl szorosra tekerjük, vagy hagyjuk, hogy túlságosan kihűljön,
  • rosszul vertük fel a tojásokat, ami laposabb, kevésbé stabil piskótát eredményez,
  • túlkevertük a masszát, így túl sok glutén keletkezett,
  • vajat használtunk olaj helyett, amely hűlés közben megmerevedhet és merevvé teszi a tésztát.

Hogyan előzhetjük meg a repedést?

Nő konyharuhába tekeri a frissen sült piskótát

Érdemes rögtön sütés után konyharuhába tekerni a piskótát, mert ilyenkor a leghajlékonyabb

  • Még melegen tekerjük fel a piskótát, amikor a leginkább hajlékony.
  • Próbáljuk ki az előtekerést: tekerjük fel a meleg tésztát egy tiszta konyharuhával a töltelék nélkül, így „megtanítjuk” a piskótát a formára.
  • Használjunk konyharuhát a sütőpapír helyett: a ruha elnyeli a gőzt és nedvesen tartja a tésztát.
  • Legyünk gyengédek a kitekert tészta kezelésénél, és ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen túl vastag vagy instabil.

Mihez kezdjünk, ha mégis megrepedt a piskótatekercs?

Ne essünk kétségbe! Mi is sokszor jártunk így, és a végeredmény mindig finom lett – csak egy kicsit „más”. Ha a piskóta feltekerés közben eltört, egyszerűen vágjuk kockákra, és építsünk belőle apró desszerteket:

  1. tegyünk az egyik darabra vajkrémet vagy lekvárt,
  2. helyezzünk rá egy másik kockát,
  3. majd koronázzuk meg egy újabb adag krémmel.

Extra tipp:

Pohárdesszertként elegáns édességet kapunk a piskótából, ha megrepedt. Nem kell mást tennünk, csak gyümölcsökkel, tejszínhabbal és a kedvenc krémünkkel tálkákba, desszertes poharakba rétegezni a piskótát. 

A repedésmentes piskótatekercs receptje

Eperlekvárral töltött, porcukorral meghintett piskótatekercs

Eperlekvárral töltött, porcukorral meghintett piskótatekercs

Hozzávalók (egy 30×40 cm-es tepsihez):

  • 4 db nagy tojás (szobahőmérsékleten)
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g finomliszt (átszitálva)
  • 1 csipet só
  • 2 ek. semleges ízű olaj (például napraforgó) – ettől lesz rugalmasabb a piskóta
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 üveg gyümölcslekvár

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés). Béleljünk ki egy 30×40 cm-es tepsit sütőpapírral.
  2. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukor felével és a vaníliával, amíg kivilágosodik és krémes lesz.
    A fehérjéket a sóval és a cukor másik felével verjük kemény, fényes habbá.
  3. Óvatosan forgassuk a hab egyharmadát a sárgájás krémbe, majd a maradékot is, vigyázva, hogy ne törjük össze.
    Szitáljuk rá a lisztet, adjuk hozzá az olajat, és spatulával finoman forgassuk össze.
  4. Öntsük a tésztát a tepsibe, simítsuk el, és süssük 10–12 percig, amíg aranyszínű, de még rugalmas. Ne süssük túl, mert kiszárad és könnyen reped.
  5. Amint kivettük a sütőből, azonnal borítsuk ki egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel a piskótát a konyharuhával együtt. Hagyjuk így kihűlni. Ez a lépés biztosítja, hogy a piskóta később ne repedjen meg.
  6. Óvatosan tekerjük ki a kihűlt piskótát, kenjük meg a krémmel, szórjuk meg gyümölccsel, majd tekerjük fel újra – most már a töltelékkel.
  7. Szórjuk meg porcukorral, szeleteljük, és kínáljuk friss gyümölccsel.

Tipp:

Ha ünnepélyesebb alkalomra készítjük, vonjuk be a tekercset vékony réteg tejszínhabbal, és díszítsük ehető virágokkal vagy kakaóporral.

Fotó: Unsplash/Getty Images