Nem piskóta: a mini csokoládés fatörzs receptje

2020. december 18. |

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Ezúttal klasszikus ünnepi sütemények újragondolt változatát mutatja meg, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi desszertasztalról.

Mi lehet jobb karácsonyi desszert egy csokis fatörzsnél? Sok csokis fatörzs! És a legjobb, hogy ezekből a miniatűr változatokból lelkiismeret-furdalás nélkül megehetünk egy teljes rudat, aztán még egyet, és még egyet… De nyugi, csak a mérete más, az íze pont olyan, mint a gyerekkori emlékeinkben: könnyű, kakaós piskóta és selymes krém találkozása.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Azt egyébként tudtátok, hogy ez a karácsonyi süti a franciáknál is igazi klasszikus az ünnepi időszakban? A szenteste alatt elégetett farönkökre emlékeztető desszert náluk Bûche de Noël néven ismert, és úgy hiszik, hogy fényt, békességet és boldogságot hoz. A mini csokis fatörzs jól szállítható, last minute ajándéknak sem utolsó, így pedig garantáltan boldogságot hoz.

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 65 g liszt
  • 10 g kakaópor
  • 10 ml Vénusz étolaj

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

  • 60 g étcsokoládé
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 180 g porcukor

+ francia drazsé, tortadara és porcukor a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztom, előbbit kemény habbá verem, és félreteszem.
  2. A tojássárgákat a cukorral kifehéredésig keverem, majd beleszitálom a lisztet és a kakaóport, és hozzáadom az olajat is.
  3. A lisztes keverékbe óvatosan beleforgatom a tojáshabot, ezután a masszát sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatom.
  4. A piskótát 10 perc alatt megsütöm, és amíg elkészítem a krémet, konyharuhával letakarom, hogy ne száradjon ki a felszíne.
  5. A csokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben felolvasztom. A vajat habosra keverem, majd hozzáadom a porcukrot, és a már nem túl meleg olvasztott csokit. Addig keverem, amíg levegős, homogén krémet kapok.
  6. A piskótát kiborítom a tepsiből, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és hat egyenlő részre vágom.
  7. Mindegyiket egyenletesen megkenem a csokikrémmel, aztán feltekerem őket. A külsejüket is beborítom a krémmel, majd egy villával kialakítom a fakérget idéző dizájnt. Díszítésképpen piros francia drazséval és zöld tortadarával díszítem őket, és egy kevés porcukrot is hintek rájuk.

Nézzétek meg a videónkat is!

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja csirke

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja