- Egyre gyakrabban hallani a hisztamin-intoleranciáról, amely kellemetlen bőrtüneteket, emésztőrendszeri panaszokat és akár idegrendszeri problémákat is okozhat.
- A hisztamin természetes módon előfordul a testünkben, gond csak akkor van, ha túl sok halmozódik fel belőle.
- A hisztaminérzékenység nyomán kialakuló problémák megelőzésének kulcsa az étrendünk átalakítása lehet.
Ha most ismerkedünk a hisztamin-intoleranciával, valószínűleg hamar azzal fogunk szembesülni, hogy az étrendünk megváltoztatása első ránézésre komoly kihívásokat rejt magában. Sok olyan étel, amit általában kifejezetten egészségesnek tartunk, valójában magas hisztamintartalommal bír, így a szervezetünk számára problémákat is okozhat.
De pontosan mi is a hisztamin-intolerancia?
A hisztamin nevű vegyület természetes módon jelen van a testünkben: szerepet játszik az immunválaszban, segíti az emésztést, és neurotranszmitterként is működik az agyban. Gond akkor van, ha túl sok halmozódik fel belőle, és a szervezet nem tudja lebontani. Ilyenkor változatos tünetek jelenhetnek meg.
A hisztamin intolerancia tünetei:
- Bőrtünetek: viszketés, csalánkiütés, bőrpír, ekcéma fellángolása
- Emésztőrendszeri tünetek: puffadás, hasmenés, hasfájás, hányinger, gyomorégés
- Idegrendszeri tünetek: fejfájás, levertség, fáradtság, migrén, szédülés, ingerlékenység, szorongás, alvászavarok
- Légzőrendszeri tünetek: orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés
- Szív- és érrendszeri tünetek: szapora szívverés, alacsony vagy ingadozó vérnyomás, szédülés, ájulás
- Egyéb tünetek: könnyező szemek, hőhullámok, ízületi fájdalmak, menstruációs zavarok
A túlzott hisztaminbevitel egyik legfontosabb forrása maga az étrend. És itt jön a meglepetés: számos, egészségesnek tartott vagy gyorsan elkészíthető étel ebből a szempontból valójában kifejezetten problémás lehet, ha hisztaminérzékenységgel küszködünk.
Hat étel, amely meglepő módon tele van hisztaminnal
Ahogyan már korábban említettük, még az egészségesnek tartott ételeknek is lehet magas a hisztamintartalma, így mindenképpen érdemes tájékozódnunk erről a speciális szempontról. Ha olyan étel van a kedvenceink között, ami nem tesz jót szervezetünknek, érdemes lehet valami alternatívát találni helyette.
Íme néhány olyan étel és élelmiszer, amelyeknek meglepően magas a hisztamintartalma – és javaslatok, hogy mivel érdemes helyettesíteni őket.

Az olajos halak és az avokádó sem tesznek jót a hisztamin intoleranciának
Magas hisztamintartalmú ételek és lehetséges helyettesítőik
1. Csontleves: bár kollagénben és ásványi anyagokban gazdag, a hosszú főzési idő miatt rendkívül magas a hisztamintartalma
Helyette: rövidebb főzési idejű húsleves friss csirkehússal, vagy zöldségleves
2. Savanyú káposzta és más fermentált ételek: probiotikumokban bővelkednek, de a fermentálás miatt igazi hisztaminbombák
Helyette: friss saláták, párolt zöldségek, natúr chia-puding joghurt helyett
3. Spenót: tele van vitaminokkal, de hisztaminban és oxalátban is gazdag.
Helyette: kelkáposzta, mángold, kínai kel, fejes saláta
4. Avokádó: az egészséges zsírok királynője, mégis duplán problémás: magas a hisztamintartalma, és hisztaminfelszabadítóként is működik
Helyette: cukkini- vagy tökféléből készült „guacamole”
5. Konzervhal (tonhal, szardínia, szardella): a friss hal alacsony hisztamintartalmú, de a tartósított változatok (főként az olajos konzervhalak) veszélyesek lehetnek
Helyette: friss lazac, pisztráng vagy tőkehal, akár fagyasztva, azonnal sütve
6. Banán: rendszerint a sportolók kedvence, de a hisztaminfelszabadító gyümölcsök közé tartozik
Helyette: áfonya, szilva, körte, alma
Hogyan élhetünk hisztaminbarát módon?
A hisztamin-intolerancia nem egyenlő azzal, hogy le kell mondanunk az ízekről és az élvezetről – de fokozott tudatosságot igényel. Az alapelvek: kerüljük a fermentált, érlelt és túlérett ételeket, válasszunk friss alapanyagokat, és inkább otthon főzzünk, mint hogy étteremben együnk.
Érdemes figyelni a testünk visszajelzéseire is, hiszen nem mindenki reagál ugyanúgy: van, akinek egy kevés savanyú káposzta vagy egy falat avokádó is tüneteket okoz, míg mások szervezete valamivel toleránsabb.
Az életmódváltást persze megtámogathatjuk gyógyszeres kezeléssel vagy bizonyos vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is.
Ha gyógyszeres kezelésben gondolkodunk, kipróbálhatjuk az alábbiakat:
-
Antihisztaminok: megakadályozzák a hisztamin megtapadását a sejteken, így csökkentik a kellemetlen tüneteket
-
Hízósejt-stabilizátorok: ezek a készítmények stabilizálják az úgynevezett hízósejtek membránját, csökkentve ezzel a hisztaminkibocsátást.
-
DAO enzim pótlása: vény nélkül kapható készítményekkel (kapszula) pótolható a DAO enzim, mely a hisztamin lebontásáért felelős.
Vagy használhatunk vitaminokat és táplálékkiegészítőket is:
- probiotikumok: bizonyos törzsei segíthetnek a hisztamin lebontásában
- B6- és C-vitamin: a fenti DAO enzim szabályozását segítik
A legfontosabb mégis inkább az, hogy ha hisztaminbarát étrendet követünk, ne érezzük úgy, kimaradunk valamiből. A hisztaminszegény étrend is lehet változatos és ízekben gazdag, csak új recepteket kell felfedeznünk, és egy kicsit kreatívabban kell hozzáállnunk a főzéshez.
Forrás: Histamined Fotó: Getty Images