Tényleg lehetünk allergiásak a sportra – Milyen tünetei vannak?

2024. május 22.
Nem mindenki szeret mozogni, sportolni. Valószínűleg már viccelődtünk vele mi is, hogy allergiásak vagyunk az edzésre. Jó, ha tudjuk, hogy az edzésallergia valóban létezik. És cseppet sem vicces.
Edzés allergia
  • Az edzésre való allergia hivatalos neve testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham. 
  • Szerencsére nagyon ritka, hogy valakinél a fizikai aktivitásra ilyen szintű hiperérzékenység alakuljon ki.
  • Az edzésallergia életveszélyes anafilaxiás rohamot válthat ki, ami nagyon hasonlít arra, mint amikor például mogyoróallergiában szenved valaki.

Nagyon kicsi, körülbelül 0,05 százalék esélye van, hogy testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham lépjen fel nálunk edzés közben. De megtörténhet, sőt, bármikor kialakulhat az életünk során, még akkor is, ha korábban semmi problémát nem okozott a sportolás.

„Még sok mindent nem tudunk a testmozgás által kiváltott anafilaxiás rohamról, beleértve azt a folyamatot, mi történik pontosan közben – mondta Dr. Roula Altisheh, a Clevelandi Klinika allergológus-immunológusa. – Folynak most is kutatások a témában. A cél, hogy megfelelően tudjuk diagnosztizálni az edzésallergiát, és rájöjjünk, hogyan kezelhető.”

Mi a testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham?

„Az edzésallergia – ami hivatalosan testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham – egy olyan változatos tünetekkel járó rendellenesség, ami sport, fizikai aktivitás hatására jelentkezik – foglalta össze Dr. Peter J. Carek, a Clemson Egyetem Egészségtudományi Kutatóintézetének tudósa. 

Az allergiás reakció alatt egy bizonyos típusú fehérvérsejt az immunrendszerünkben olyan vegyületet bocsát ki, amely hisztamint és triptázt tartalmaz. „Ezek a kémiai anyagok váltják ki az allergiás reakciót – magyarázta Dr. Altisheh. – A testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham során a fizikai aktivitás hatására indul be a fehérvérsejtekben ezeknek a vegyületeknek a termelése, ami súlyos, életveszélyes tüneteket okoz.”

Hogy okozhat allergiát a sport?

Azt, hogy miként lehet a testmozgás egy allergiás roham kiváltója, még nem értik a tudósok sem pontosan. Egy kutatás szerint az edzés növeli a belek áteresztőképességét, így mérgező anyagok kerülhetnek a bélrendszerből a véráramba. Ez váltja ki a fehérvérsejtek és az immunrendszer reakcióját. 

Egy másik elmélet szerint a sport olyan erőfeszítés, ami miatt a véráramlás eltolódik a létfontosságú szervektől az izmok, bőr és szív felé, és ez a vér szállíthat allergéneket.

Sok esetben azonban nemcsak maga az edzés az allergia kiváltója, hanem más is belejátszik a heves reakcióba. Például létezik ételfüggő testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham. Ilyenkor az emberek, ha három-négy órával egy bizonyos étel – leggyakrabban tengeri herkentyűk, csonthéjasok, gabona – elfogyasztása után sportolnak, kialakul a heves allergiás reakció. A kutatások szerint a sportallergiás esetek 30-50 százaléka tartozik az ételfüggő anafilaxiás rohamok közé.

Más esetekben egészen banális dolgok játszhatnak közre a sportallergia kialakulásába. Megfigyelték, hogy a túl hideg vagy meleg környezetben való sport bizonyos gyógyszerek bevétele után vagy menstruáció alatt kiválthatja az allergiás rohamot.

Ezek a sportallergia tünetei

Nagyon változatos tüneteket tapasztalhatnak azok, akiknél a testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham kialakul. A leggyakrabban az alábbi tüneteket tapasztalhatják, akiknél a fizikai aktivitás allergiát vált ki:

  • Köhögés
  • Nehéz légzés
  • Remegés
  • Hőhullámok
  • Viszketés
  • Az arc feldagadása
  • Kiütések
  • A torok beszűkülése

Előfordulhat az is, hogy a sportallergia miatt valaki szédül és elájul. De a vérnyomás leesése és a gyomor- és emésztési tünetek – hányás, hányinger – jelezhetik a fizikai aktivitásra való túlreakciót.

Mit tehetünk, ha nálunk is sportallergia lép fel?

Egyénenként eltérő lehet, hogyan kezelhető és tartható karban a sportallergia. „Függ az aktivitástól és az edzettségi szinttől is, mi a teendő – mondta az immunológus. – Nem feltétlenül kell kerülnünk mindenféle testmozgást, ha sportallergia lépett fel. Viszont bizonyos elővigyázatossági lépésekre szükség lehet.”

  1. Amint bármilyen tünetet tapasztalunk, hagyjuk abba az edzést. 
  2. Ne eddzünk egyedül, ha már valaha tapasztaltunk sportallergiát, és mindig legyen nálunk epipen.
  3. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk az edzésallergiára, evés után hat órát várjunk a testmozgással, ne szedjünk aszpirintartalmú és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket sportolás előtt. 
  4. A hosszú hatású antihisztaminok csökkenthetik a testmozgás által kiváltott anafilaxiás roham kialakulásának esélyét.

Forrás: Popsugar, Fotó: Unsplash