Kombuchától a káposztáig – Ezek a legjobb fermentált ételek a demencia ellen

2023. április 26.
A fermentált ételek – mint a kombucha, kefir vagy savanyú káposzta – számtalan jótékony hatását bebizonyították már tudományosan. Ezúttal arra is fény derült, a demencia megelőzésére és az agy egészségének megőrzésére melyik a legjobb.
A fermentált étel olyan a demencia megelőzésében, mint a lottó ötös
  • A bélrendszer egészsége és a demencia kialakulása szorosan összefügg.
  • A fermentált ételek segítik a jó bélbaktériumok és a bél mikrobiomjának táplálását, így hozzájárulnak a demencia megelőzéséhez.
  • Melyik fermentált étel vagy ital a legjobb a szellemi hanyatlás megelőzésére?

Egyre biztosabban tudjuk, hogy a szellemi egészség és az étrendünk szorosan összefügg. Sőt az is egyre jobban körvonalazódik a tudományos kutatásokból, mely ételek azok, melyek különösen jót tesznek az agyunk egészségének. Köztük vannak a fermentált élelmiszerek is.

Miért jó a fermentált étel az agynak?

Remek triptofánforrást jelent a szervezetünk számára a fermentált étel. Ez egy olyan kulcsfontosságú aminosav, ami szükséges a szerotonin nevű hormon termelődéséhez. A szerotonin egyfajta hírvivő molekula az agyban, hatással van az agy működésének számos területére és a kedélyállapotunkra is. 

A fermentált ételek ráadásul tartalmaznak más olyan vegyületeket is nyers formában, melyek az agyi ingerületátivő sejtek működéséhez szükségesek. 

Ez a mindennapok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy ha fermentált ételeket eszünk, az rövid és hosszú távon is hatással van az agyunk működésére, például csökkenti a stresszt, segít megelőzni a demenciát

De mely fermentált ételek a legjobbak demencia ellen?

A fermentált étel olyan a demencia megelőzésében, mint a lottó ötös

A fermentált étel olyan a demencia megelőzésében, mint a lottó ötös

Az írországi Cork egyetemének kutatói dolgoznak éppen azon, hogy pontos választ kapjunk erre a kérdésre. A tudósok több mint 200 ételt vizsgálnak és vizsgáltak meg a világ minden tájáról. Arra kíváncsiak, tartalmazzák-e azokat az alkotóelemeket, melyek támogatják az agy egészségét.

Nem lepett meg túlzottan senkit, amit a fermentált ételekkel kapcsolatban kiderítettek. „Az azonban már érdekesebb, hogy nem csak néhány fermentált étel tűnt ki a listán, hanem mind a 200 megvizsgált fermentált élelmiszerről kiderült, hogy jelentősen javítja a bélrendszer és az agy egészségét – mondta a kutatás vezetője. A fermentált zöldségek és gyümölcsök fogyasztása felér egy lottó ötössel, ha a demencia megelőzéséről van szó” – tette hozzá a kutató.

A legjobb tehát az, ha rendszeresen és minél többfajta fermentált ételt fogyasztunk. Együnk reggelire fermentált retket, ebédre egy kis fermentált káposztával készült borscs levest, vacsorára pedig fogyasszunk kefirt. Két étkezés közötti nassoláshoz pedig jöhet a kombucha.

Forrás: Science Daily, fotó: Unsplash