Krémes parmezános kukoricaleves
A kedvenc kukoricalevesemhez csak három kamrabarát összetevő szükséges: kukorica vagy kukoricakonzerv, tej és vaj. Kevesebb mint 20 perc alatt és minimális erőfeszítéssel egy tál komfortételben lesz része bárkinek. Azért, hogy fokozzam az ízeket, én még parmezánsajtot is adtam a leveshez. Nagyon jól passzol húsos előételként, de önállóan is finom, pl. fokhagymás kenyér mellé tálalva.

Krémes parmezános kukoricaleves
Hozzávalók:
- 1 csésze apróra vágott hagyma
- 1 kanál liszt
- 1/4 csésze liszt
- 1 l zöldségalaplé
- 2 konzerv csemegekukorica
- 1 csésze főzőtejszín
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1/2 csésze parmezán sajt reszelve
- só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Miután kifőztem a kukoricát, levágtam a kéregről a szemeket és hozzáadtam a zöldséges alapléhez, majd összeturmixoltam mindent és a végén már csak a főzőtejszín kellett.
- A leves tetejére: szeletelt újhagyma, reszelt parmezán sajt, saját zsírjában sült szalonnamorzsa bármelyike tökéletes.

Egytálétel édes-savanyú szilvával és kolbásszal
Ez az egytálétel a szilvát teljes vörös pompájában ünnepli, ahogy lassan édes-savanyú szószává válik a kolbásznak és burgonyának. Hideg napok étele ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
- 2 nagy lila hagyma nagyobb darabokra vágva
- 1 nagy gerezd fokhagyma, amit egyben hagyunk és csak a tetejét csapjuk le,
- 4-5 db közepes méretű burgonya – negyedekre vágva
- 4-5 db szilva – a magok nélkül félbevágva
- 1 rozmaringszár – a leveleket használjuk fel
- 1 kolbász 2 cm-es darabokra vágva
- 1 evőkanál fehér balzsamecet vagy málnaecet
- 1 evőkanál folyékony méz vagy juharszirup
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál szumák
- kevés olívaolaj
- finomra vágott petrezselyem
- só és bors

Egytálétel édes-savanyú szilvával és kolbásszal
Elkészítése:
- A szilvát vasedénybe tettem (a tepsi is tökéletes) a szürkemarha-kolbász, burgonya, lila hagyma és egy lecsapott fokhagyma társaságában. Bármilyen kolbász jó, de kacsával vagy akár csirkével is el lehet készíteni ezt az ételt, illetve vegetáriánusoknak hús nélkül is remek.
- Elkészítettem a szószt, ehhez összekevertem az olívaolajat, málnaecetet (egy kanállal mindig kevesebb, mint az olívaolaj) és a barna cukrot.
- Amikor mindent elhelyeztem, betettem az egészet a sütőbe. Akkor lesz készen, amikor már levet engedett a gyümölcs.
- Tálaláskor, maradék szósszal még meglocsoltam az egészet. Egyszerre édes meg savanyú, az ősz csodás színeit felsorakoztatva.

Major Andrea receptjeit korábban is olvashattátok nálunk
Kukoricalisztes szilvasütemény
Hozzávalók:
- 4-6 darab szilva
- 2 pohár kukoricaliszt
- 1 kanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 3 kanál cukor
- 8 kanál hideg vaj
- 1 teáskanál vanília
- 1 és 1/4 pohár tejföl vagy joghurt (vagy skyr)

Kukoricalisztes szilvasütemény
Elkészítés:
- A süteményhez a szilvát először cukorral meghintettem, ezután készítettem el a tésztát kukoricalisztet használva.
- Fagylaltadagolóval gombócokat tettem a szilvákra és így sütöttem 180 fokon 35-40 percet.
Fotó: @danielbodnar_ph Receptek: Major Andrea, @but_first_vegies