Ezt a dolgot azonnal dobd ki a kamrádból, ha jót akarsz magadnak

2025. december 14.
Mikor nézted át legutóbb a kamrádat? Rengeteg olyan élelmiszer lehet benne, aminek már régen lejárt a szavatossága – ideje megszabadulnod tőlük!
Nő kisgyerekkel a karján rendezi a kamrát
  • A kamrában viszonylag ritkán tartunk nagytakarítást, pedig nagyon fontos lenne rendszeresen átnézni az ott álló dolgokat.
  • Bizonyos élelmiszereknek sokkal rövidebb a szavatossága, mint gondolnánk – ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni.
  • Mutatunk öt olyan terméket, amelyek nem bírják sokig a spájzban: szóval jobban járunk, ha rögtön kidobjuk az ott porosodó darabokat.

A kamra szuper hely ahhoz, hogy elpakoljuk szem elől az egymás hegyén-hátán álló üvegeket, a felhalmozott száraz árút vagy a nem túl esztétikus csomagolásba bújtatott olajat. De a kamrába suvasztott dolgok sajnos gyakran jóval tovább a polcokon maradnak, mint kellene.

Bizonyos – tipikusan spájzban tárolt – élelmiszereknek jóval hamarabb lejár a szavatosságuk, mint ahogy elsőre gondolnánk. Ezek könnyen elkerülhetik a figyelmünket, így előfordulhat, hogy tudtunkon kívül nem megfelelő minőségű alapanyagokból dolgozunk a konyhában.

Segítünk rendet rakni a kamrában, és megmondjuk, melyek azok a termékek, amiktől jobb most azonnal megszabadulnod!

5 dolog, amit ideje kidobnod a kamrádból

Jöjjön tehát öt olyan élelmiszer, amit ideje lecserélni, ha már túl régóta porosodik a kamránkban. Nézzük át jó alaposan a csomagolásokat, és váljunk meg azoktól, amelyek már nem elég frissek.

1. Olajak

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a sütéshez-főzéshez használt olajak az idők végezetéig elállnak, de sajnos ez nem így van. A legtöbb bontatlanul is csupán 4 hónapig áll el, sőt, még gyorsabban romlanak, ha hőnek, fénynek vagy levegőnek vannak kitéve. Ha szeretnénk ellenőrizni az olajat, szagoljuk meg: a kemikáliás, kicsit pimpós vagy akár kréta szag mind mind azt jelentheti, hogy az olajunk már nem jó, és ideje lenne kidobni.

2. Fűszerek

Beszereztél néhány egzotikus fűszert egy különleges recepthez, amit két éve készítettél el egy vacsorapartira, és még mindig ott állnak a kis tasakok a kamrában? Rossz hírünk van: valószínűleg ezeket már nem jó ötlet használni.

A szárított fűszerek ugyan nem tudnak megromlani, de őrölt formában 2-3 év után jelentősen veszítenek az ízükből és erejükből – az egész fűszerek azonban 4 évig is megőrizhetik top formájukat. Ha tehát őskori fűszer-leletekre bukkanunk a polcokon, jobban járunk, ha lecseréljük őket frissebb verziókra.

3. Liszt

Sokan vannak, akik csak szökőévente egyszer állnak neki sütni valamit. Ha te is ilyen vagy, jó eséllyel áll legalább egy megbontott lisztes zacskó a kamrádban. De ha túl régóta áll, inkább szabadulj meg tőle: a liszt szobahőmérsékleten ugyanis csak 8 hónapig áll el

Bizonyos lisztek – például a gluténmentes lisztek és a magvakból készült lisztek – még rövidebb élettartammal rendelkeznek magasabb zsírtartalmuk miatt. 

Nő lisztet önt egy nagy tálba

A liszt hamarabb megromlik, mint gondolnánk

4. Juharszirup

Ez az aranybarna, sűrű édesítő isteni palacsinták tetején vagy más édességekre csurgatva, de érdemes azért vigyázni vele. Míg a méz szinte bármeddig eláll, a juharszirup nagyon is meg tud romlani. Hűtőben tálalva, bontatlanul egy évig jó, ha viszont kinyitottuk és szobahőmérsékleten tároljuk, már akár egész hamar penészes lehet. Nézzük meg az üveget alaposan, és bizonyosodjunk meg róla, hogy sehol nincsen penész – máskülönben szabaduljunk meg az üvegtől.

5. Olajos magvak

Nem olcsó mulatság magvakat vásárolni, épp ezért nem éri meg megvárni, míg megromlanak! Magas zsírtartalmuk miatt az olajos magvak 5-6 hónapnál tovább nem állnak el – de meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, ha fagyasztóban tároljuk őket.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó-e még egy mag, szagoljuk meg alaposan, ugyanis ha megromlott, avas szaga árulkodó lehet.

Vannak persze olyan élelmiszerek, amelyek tovább is elállnak, mint ahogy a lejáratuk mondaná – ezért a számok ellenőrzése helyett néha még jobban járunk, ha alaposan átvizsgáljuk az adott árut.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images

Ajánlott videó