10 dolog, amit a szakértők szerint tilos a fürdőszobában tárolni

2024. május 03.
Itt az ideje, hogy minél előbb kitakarítsd ezeket a holmikat a fürdőszobai gyógyszeres szekrényből!
gyógyszeres szekrény fürdőszoba veszély

Több olyan dolog van, ami nem hiányozhat egy fürdőszobai polcról, mint például fogkrém, szemöldökcsipesz, fésű. De vannak olyan tárgyak, amelyeket nem kellene a fürdőszobaszekrényben tárolni?

Az egészségügyi dolgozók szerint biztosan. A HuffPost megkérdezte az ápolókat, hogy ők miket nem tartanának soha a saját gyógyszeres szekrényükben a fürdőszobában, és miért kövessük mi is a példájukat. Néhány válasz kifejezetten meglepő lehet. Szelektálásra fel!

1. Lejárt sminkek

Nézzük meg mindig a sminktermékek csomagolásán a lejárati dátumot (Fotó: Getty Images)

Nézzük meg mindig a sminktermékek csomagolásán a lejárati dátumot 

A lejárt szavatosságú sminkek, különösen az alapozó és a szemceruza ismételt használata fertőzést okozhat. A lejárt szavatosságú arcfestékek minden egyes használatával növeljük a baktériumok elszaporodásának esélyét, és ezzel együtt a kiütésekét és fertőzésekét is.

Nézzük meg mindig a sminktermékek csomagolásán a lejárati dátumot, de abban az esetben, ha nem találjuk vagy lekopott, itt van egy iránymutatás, hogy meddig lehet felhasználni egyes sminktermékeket:

  • Szempillaspirál: három hónaptól hat hónapig
  • Szemceruza: hat hónap és egy év között
  • Alapozó: két év
  • Rúzs: két év
  • Pirosító, szemhéjfesték, arcpúderek: egy-két év
  • Természetes, tartósítószermentes kozmetikumok: három hónaptól hat hónapig.

2. Fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok

Minden olyan gyógyszert, amit nem szeretnénk, hogy a gyerekek vagy a vendégek kezébe kerüljön, biztonságosabb helyen kell tárolnunk, mint a fürdőszobai gyógyszeres szekrény. Különösen az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat kell zár alatt tartani, vagy biztonságosan elrejteni. Ha pedig már nincs rájuk szükségünk, leadni a gyógyszertárakban vagy a háziorvosunknál. Lehetőleg ne a vécén húzzuk le ezeket, mert belekerülhetnek az ivóvízhálózatba, és nehezen távolíthatóak el belőle.

3. Gyógyszerek

Az, hogy ne a gyógyszeres szekrényben tároljuk a gyógyszereket, talán ellentmondásosnak hangzik, de az ápolók és egészségügyi szakemberek mégsem javasolják, hogy ott tartsuk ezeket.

Minden gyógyszernek van lejárati dátuma és hőmérsékleti tárolási követelménye, ezeket mindenképpen olvassuk el a készítmény tájékoztatóján. De általánosságban elmondható, hogy a fürdőszobai körülmények ronthatják a tégelyek tartalmát, hiszen

sok gyógyszer érzékeny a zuhanyzóból, kádból vagy mosdókagylóból származó hőre és nedvességre.

A nedvesség hatására lebomolhatnak az aktív összetevők, vagy a hőmérséklet-változás miatt pedig kevésbé lesznek hatásosak a gyógyszerek.

A legjobb, ha hűvös, száraz helyen tároljuk, és ha kisgyerekek vannak a közelben, mindenképpen zárt dobozban vagy szekrényben tartsuk az orvosságokat.

4. Retinol- és C-vitamin-alapú termékek

A retinolt tartalmazó bőrápolási termékeket soha nem szabad a gyógyszeres szekrényben tárolni. A fény, a levegő és a hő megváltoztatja a retinol kémiai szerkezetét, ami korlátozza annak hatékonyságát. Ugyanez vonatkozik a C-vitaminnal dúsított termékekre is. Ezért ezeket a szérumokat és hidratáló krémeket máshol, hőtől és fénytől távol kell tárolni.

5. Sürgősségi gyógyszerek

A következőket tartsuk távol a gyógyszeres szekrénytől: EpiPen, szublingvális (nyelv alatt, szájban széteső) nitroglicerin tabletták (ilyenek általában a szívgyógyszerek), inhalátorok, inzulin, glükóztabletták és vércukorszintmérő készletek cukorbetegek számára. Ugyanis fennáll a lehetősége, hogy elfelejtjük és nélkülük hagyjuk el a házat..

Inkább egy táskában vagy neszesszerben tartsuk, hogy soha ne maradjunk ezek nélkül az életmentő kellékek nélkül. Ügyeljünk arra is, hogy ne felejtsük őket forró autóban vagy olyan helyen, ahol mások is (főleg gyerekek és illetéktelen kezek) hozzáférhetnek.

6. Fogkefe

Hagyjuk a fogkefét kiszáradni használat után (Fotó: Getty Images)

Hagyjuk a fogkefét kiszáradni használat után

A gyógyszeres kabinet elraktározhatja a fürdőszobában lévő hőt és páratartalmat, ami lehetővé teszi a káros organizmusok elszaporodását. Ez rossz hír lehet egy olyan eszköz számára, amelyet aztán a szánkba dugunk.

Használat után tároljuk a fogkefét függőlegesen állítva, hogy megszáradjon a levegőn, és ne legyen benne nedvesség. Véletlenül se tegyük be egy kicsi és zárt dobozba, mint amilyen a gyógyszeres szekrény. Az ínybetegségek visszaszorítása érdekében a fogkefét néha áztassuk be szájvízbe, mert az elpusztítja a baktériumokat. És ne felejtsük el háromhavonta lecserélni a fogkefénket.

7. Használt borotvapengék

Hányszor dobtuk már be a borotvánkat a gyógyszeres szekrénybe, majd később újra és újra használtuk, hosszabb ideig is, mint szabadott volna? Pedig ez nagyon veszélyes: a régi penge és az irritált bőr veszélyes kombináció. Csak azért, mert nem látjuk a vágásokat a bőrön, nem jelenti azt, hogy nincsenek is ott. Ugyanis egy elhasználódott penge mikroszkopikus repedéseket okozhat a bőr felületén, amin keresztül baktériumok juthatnak be a szervezetbe, ami viszont növelheti a fertőzés kockázatát.

A borotvapengénk tisztán tartását segítheti, ha két borotválkozás között meleg vízzel öblítjük le, hogy eltávolítsuk a pengék között rekedt szőrszálakat, törölközővel töröljük meg borotválkozás után, és hagyjuk szellőzni tárolás közben. A szakértők szerint az eldobható borotvát 5-10 használat után cseréljük ki, és soha ne osszuk meg barátainkkal vagy családtagjainkkal.

8. Gumicukorszerű vitaminok

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a gumicukor állagú vitaminok. Népszerűségük nem véletlen: ízük olyan, mint a népszerű édességé, de pont ez a veszélye is. A gyerekek ugyanis könnyen nézhetik valódi gumicukornak, emiatt nem szerencsés egy általuk is könnyen hozzáférhető helyen tárolni ezeket. A túl sok vitamin lenyelése pedig akár mérgező is lehet.

9. Hidrogén-peroxid vagy alkohol

A közhiedelemmel ellentétben ez a két szer nem alkalmas kisebb vágások és horzsolások tisztítására. Valójában mindkettő károsíthatja a bőrszövetet és késleltetheti a sebgyógyulást.

Ezek helyett a kisebb sérüléseket legjobban tiszta vízzel és enyhe szappannal lehet ellátni. Az is megteszi, ha a vágást hideg víz alá tesszük, óvatosan megmossuk, felhabosítjuk a szappant, utána öt percig öblítjük. Ez eltávolítja a törmeléket, baktériumokat és szennyeződéseket. A nagyobb vagy mélyebb vágásokkal pedig inkább forduljunk orvoshoz.

10. Folyékony kötés

A folyékony kötéseket tudni kell megfelelően használni ahhoz, hogy kiérdemelt helyet élvezzenek az elsősegélydobozunkban és házi patikánkban. A szakemberek szerint ugyanis gyakran nem jól alkalmazható otthon, sietve ez a fajta „ragtapasz”.

Sokszor nyílt sebbe kerül, ahonnan nehéz eltávolítani, de felületi sérüléseknél is fájdalmasak lehet. Emellett gyakran okozhat allergiás tüneteket, például bőrpírt és csalánkiütést. A legjobb, ha a hagyományos kötésekhez ragaszkodunk, ha bizonytalanok vagyunk.

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images