A naan az egyik legfinomabb indiai kenyérféle, az indiai éttermekben mindenképp érdemes kipróbálni a különböző curryk és szaftos zöldségek mellé. Ha nem bírjuk kivárni, amíg eljutunk egy ilyen étterembe, vagy nincs a közelünkben ilyesmi, akkor megpróbálhatjuk otthon elkészíteni ezt a kenyeret. Nem bonyolult, viszont elképesztően finom. A naan nagyszerűen illik currykhez és különböző zöldséges vagy húsos ragukhoz, ad absurdum akár egy magyar bográcsgulyás vagy pörkölt mellé is el tudom képzelni. Frissen lehengerlő, de hidegen is meglepően addiktív.
Az aszaltbarackos cukkíniragu pedig a tél egyik leghangulatosabb húsmentes fogása. Akik szeretik a gyümölcsös-édes ízvilágú főételeket, imádni fogják ezt a ragut. Indiai ihletésű fűszerekkel készül, és bár az alábbi recept nem írja, ízlés szerint nyugodtan lehet chilit is belefőzni.
Naan (8 darabhoz)
- Fél bögre kézmeleg víz
- Fél zacskó instant élesztő
- 280 gramm liszt
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk só
- 2 cl tej
- 1 kisebb tojás, felverve
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- vaj vagy kóluszolaj
A meleg vizet öntsük egy kisebb tálba, adjuk hozzá az élesztőt, és mintegy 10 perc alatt hagyjuk felhabosodni. Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a tejet és a felvert tojást.
Amikor az élesztő felfutott, adjuk a lisztes keverékhez, és robotgép dagasztókarjával (ennek híján először villával, majd kézzel) dagasszuk a tésztát mintegy 5-7 percen át. Kifejezetten lágy állaga lesz, így elképzelhető, hogy a dagasztás során jócskán kell lisztet adnunk hozzá.
Amint már nem ragad a tészta az edény falához, áttesszük egy kiolajozott edénybe, majd lefedjük, és 1 órán át kelni hagyjuk.
A fokhagymát finomra aprítjuk, és 1 óra leteltével belegyúrjuk a tésztába. Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és nagyjából golyókat formálunk a darabokból. Még fél órán át letakarva pihentetjük őket, majd jöhet a sütés. Ehhez egy serpenyőt nagy lángon felhevítünk, megolvasztunk benne egy teáskanál vajat vagy kókuszolajat, és ebben oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a kenyereket. (Érdemes figyelni, hamar megéghet)
Aszalt sárgabarackos cukkiniragu
- Fél szár póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 cm friss gyömbér
- 1 ek currypor (vagy valamilyen masala fűszerkeverék)
- ½ ek kurkuma
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ ek őrölt római kömény (még jobb, ha egész római köményt zúzunk össze mozsárban a korianderrel együtt)
- 1 ek egész koriandermag, mozsárban megőrölve
- 2 közepes cukkini
- 6 közepes krumpli
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 3 evőkanál napraforgó- vagy kókuszolaj
- só
A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát és a gyömbért pedig apróra vágjuk. Egy nagy lábasban közepes lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a póréhagymát és ½ teáskanál sót, majd 5 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben 2-3 cm-es kockákra vágjuk a cukkinit, majd megpucoljuk és hasonló méretűre vágjuk a krumplit is.
A póréhagymához adjuk a fokhagymát és a gyömbért, és 1-2 percig tovább főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, átkeverjük, majd néhány percen át összefőzzük a lábas eddigi tartalmát. Ezután hozzáadjuk a cukkinit és a krumplit, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi a zöldségek feléig ér. Hozzáadjuk az aszalt barackot, sózzuk, majd lefedjük, és alacsony lángon 20-30 perc alatt összefőzzük. Ellenőrizzük, hogy a zöldségek megpuhultak-e és a szósz is összefőtt, majd naan kenyérrel tálaljuk.