2017. december 07. | Füge Kata

Narancsos-zöldfűszeres céklasaláta, az immunerősítő csodaétel

Télen nem is annyira egyszerű gondoskodni a megfelelő vitaminbevitelről – a tablettás megoldás helyett (vagy mellett) próbáljátok ki Füge Kata narancsos céklasaláta receptjét, és máris tesztek valamit az egészségetekért.

A nyári zöldségkavalkád után a tél beköszöntével érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítani a zöldség- és gyümölcsbevitelünkre. Az alábbi salátával két legyet ütünk egy csapásra: egyrészt beépítjük a superfoodnak tekinthető céklát az étrendünkbe, másrészt a naranccsal és a mézzel a klasszikus téli immunerősítő alapanyagokat is felhasználjuk. Nem mellesleg gyönyörű, élénk színeivel a narancsos céklasaláta jó hangulatot is hoz a téli borongós mindennapokba. A fogás egyébként nagyszerűen beilleszthető a karácsonyi menübe is, hiszen remek sült pulyka, rántott hal, vagy akár lazac mellé.

Narancsos-zöldfűszeres céklasaláta

(főételként 2 főre, köretként 4 főre)

  • 5 közepes cékla, megtisztítva
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 1 nagy marék petrezselyem
  • 1 nagy marék snidling
  • 2 közepes narancs
  • 1 tk méz
  • 2+1 ek olívaolaj
  • só, bors

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A céklákat megfelezzük, sózzuk, majd néhány evőkanál olívaolajjal megcsepegtetve fedeles kerámiaedényben vagy alufóliába csomagolva 1 óra alatt megsütjük.

Közben felaprítjuk a zöldhagymát, félbe vágjuk az olívabogyókat, és felaprítjuk a zöldfűszereket – mindezt egy nagy keverőtálba szórjuk. A narancsokat „kifilézzük”: ehhez éles késsel levágjuk a tetejét és az alját, majd körben a héját úgy, hogy a fehér hártyát is eltávolítjuk. Ezután a cikkelyek mentén kivágjuk a narancshúst. Ezeket a szeleteket a salátástálba tesszük a többi hozzávalóhoz, a művelet során képződött narancslével együtt.

Amikor a cékla puhára sült, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a saláta többi hozzávalójához a mézzel és 1 evőkanál olívaolajjal együtt. Sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük. Főételként fokhagymás kenyérrel vagy pitával tálaljuk, de adhatjuk köretként sült húsok vagy halak mellé.

Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Égess zsírt zöld teával diéta

Égess zsírt zöld teával