Karácsonykor sok háztartásban okoz fejtörést, hogy milyen ünnepi fogások készüljenek a vegetáriánus, esetleg vegán, vagy étel-intoleranciával küzdő rokonok számára. Az alábbi karfiolos recept tulajdonképpen minden-mentes, viszont nagyon finom, ráadásul a húsos fogások és a sült halak mellé is kiváló köret. Vega és húsevő vendégek közösen élvezhetik, és együtt lehet rácsodálkozni arra, hogy mennyire finom a sütöben sütött karfiol!
Karácsonyi karfiolsaláta
4 főre
- 2 közepes karfiol
- 5 ek olívaolaj
- 2 nagy marék mazsola
- 2 nagy marék hámozott-pirított tökmag
- Só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
- 4 ek olívaolaj
- 1 lime leve
- 1 tk fehérborecet
- 2 csipet cukor
- 2 csipet só
- 1 csipet frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
A tálaláshoz:
- friss salátalevelek
- ½ csokor friss petrezselyem
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Az egyik karfiolt és a másik karfiol felét falatnyi darabokra vágjuk. Egy sütőlapra terítjük úgy, hogy egy rétegben elférjen, majd átforgatjuk 5 ek olívaolajjal és ½ tk sóval.
- Betoljuk a sütőbe, majd 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- A mazsolát egy bögrébe tesszük, majd leöntjük forró vízzel, hogy egy kicsit megpuhuljon.
- A maradék fél karfiolt nagylyukú sajtreszelővel egy nagy tálba reszeljük. Ehhez hozzáadjuk a tökmagot és a lecsepegtetett mazsolát.
- Az öntet összes hozzávalóját egy kisebb befőttes üvegbe tesszük, majd a fedelét rácsavarva jól összerázzuk. Ráöntjük a reszelt karfiolos tál tartalmára, majd összekeverjük.
- A megsült karfiolt a salátához adjuk, finoman átkeverjük.
- Tálaláskor a karfiolos salátát friss salátalevelekkel és aprított petrezselyemmel kínáljuk.
A tányérokat a colorini.hu biztosította.