Klasszikus karácsonyi kacsaleves

2018. december 06.
Téli konyhai meditáció, vagy a karácsonyi menü elmaradhatatlan eleme: bombabiztos húsleves-recept, bloggerünk Futureater konyhájából.

A karácsonyi menü egyik alapdarabja a húsleves. Igazi klasszikus, ami sok háziasszony számára szinte csukott szemmel is működik – de mi van akkor, ha nincs nagy gyakorlatunk, mert nem készítjük minden vasárnap? Aggodalomra semmi ok, az alábbi recept alapján annak is sikerül fantasztikus illatú, mély izű húslevest főznie, aki most próbálkozik először.

A klasszikus húslevesnek amúgy egy szabálya van, az viszont kőbe van vésve: mindenképpen legalább 3 óra, mire elkészül. Ha amúgy is több fogást készítünk, mint például az ünnepek során, akkor kezdjük ezzel a főzést, és amíg a többi étel elkészül, a leves is megfő. Ha pedig csak egy téli hétvégén szeretnénk igazán otthonos hangulatot varázsolni, a levesfőzés akkor is tökéletes elfoglaltság.

És még valami: az alábbi recept jó kiindulópont, de a húsleves tökéletes apropó, hogy megkérjük a család idősebb tagjait, osszák meg velünk a húslevessel kapcsolatos tapasztalataikat.

Karácsonyi Kacsaleves
4 főre

  • 1 csomag kacsa-aprólék (pl. nyak, szárny, hát, comb, máj, zúza)
  • 2 egész kacsacomb, 2 egész kacsaszárny
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 2 közepes burgonya
  • 1 kisebb zellergumó
  • ½ fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • 6-8 db egész bors
  • 1-2 ek só

  1. A kacsaaprólékot folyó hideg víz alatt átmossuk. Egy nagy tálba tesszük, ráengedünk annyi vizet, amennyi ellepi, majd öt perc múlva leöntjük a vizet.
  2. Egy nagyobb fazékba tesszük a kacsa részeit, majd hideg vizet engedünk rá, hogy jócskán ellepje (kb. a fazék háromnegyedéig érhet a víz).
  3. A fazekat közepes lángra tesszük, majd lefedve felforraljuk a tartalmát. Figyeljünk, és amikor forrni kezd, azonnal húzzuk le a tűzről.
  4. Miközben felforraljuk a levest, pucoljuk meg az összes zöldséget. A répákat és a burgonyát vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát és a fokhagymát hagyjuk egészben.
  5. Vegyük egészen alacsonyra a lángot, és közben kanalazzuk le a habot a levesről. (Ez kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy tiszta levest készítsünk.)
  6. Ahogy visszatesszük a fazekat a tűzre, tegyük bele az előkészített zöldségeket. Adjuk hozzá a petrezselymet, az egész borsot, és 1 ek sót is.
  7. Félig fedjük le, majd alacsony lángon főzzük kb. 2-3 órán át.
  8. 2 óra után kóstoljuk meg a levet – ha szükséges, még sózhatjuk.
  9. Figyeljük, hogy megfőtt-e a hús. Ha a lé elég ízes és a hús is elkészült, emeljük ki a zöldségeket és a húst, és külön tálaljuk őket.
  10. A levest finom szűrőn szűrjük át, majd tálaljuk a főtt hús és a zöldségek mellé.

 

A tányérokat a colorini.hu biztosította.

Futureater