HOZZÁVALÓK
- fél kiló friss mángold vagy spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sáfrányos,
- sárga currypor
- 1 doboz kókusztej (2,5 dl)
- világos szójaszósz ízlés szerint
- 1 evőkanál olíva- vagy mogyoróolaj
ELKÉSZÍTÉS:
Mosd meg alaposan a leveleket, és szárítsd meg egy konyhai papírtörlővel.
Ez fontos, mert nedvesen csak pattogna és párolódna a ragu. Így megsül, megpirul, és illatos lesz.
A fokhagymát vágd apróra, dobd olajra, és add hozzá azonnal a leveleket.
Süsd nagyjából öt percig, amíg összeesik, és haragoszöld színe lesz. Ekkor öntsd fel a kókusztejjel, majd a szójaszósszal és ízesítsd curry-vel. Zárd el a lángot, és már kész is a finomság!
Al dente keménységűre főtt széles metélttel a legfinomabb. Ha jut a tetejére koriander vagy petrezselyem, az nagyon feldobja ezt az egyszerű ételt.
Mi mindig szórunk rá csípős paprikát is, hogy tüzes legyen.
Lelki hatása:
A kókuszos mángold anélkül ad erőt, hogy felkavarna; nyugalommal, erőnléttel, jókedvvel ajándékoz meg. Mivel egyike a legegyszerűbb fogásoknak, jó választás a meditáláshoz, a szellemi vagy lelki elmélyüléshez. A zöld levelek mindig tökéletesek az elvonulás, imádság vagy böjt idején, de akkor is, ha egyszerűen egészségesebbek akarunk lenni. Lelki és szellemi hatása egyaránt azonnal érezhető, vagyis a kókuszos mángold olyan szellemi táplálék, ami még finom is. Így kell ezt csinálni!
Testi hatása:
Ez egy egyszerű étel, vagyis könnyű emészteni, nem okoz megterhelést, és hamar könnyűnek, frissnek érezzük magunkat utána. Jó hatással van a hasi szervekre, hiszen a kókusz a Föld elemet erősíti. A mángold értékes ásványi anyagokat biztosít, így védi az immunrendszert, az idegrendszert és a beleket, a curry és a fokhagyma pedig tisztítja a tüdőt, a légzést és a bőrt.
Az Örömfőzés című szakácskönyv szerzője Janits-Szabó Virág.