A menekült lányból a magyar kifutó sztármodellje lett

2017. október 17.
Az idei Mercedes-Benz Fashion Week Cental Europe egyik legfeltűnőbb modellje egy gyönyörű, fekete bőrű lány volt, aki elegáns afrikai királynőként vonult végig a kifutón a magyar tervezők ruháiban.

Káfia Mhdi tizennégy évesen menekült el Szomáliából, egyedül, embercsempészek segítségével. Hosszú és keserves utat járt be, amíg három évvel ezelőtt megérkezett hozzánk. Ma már tökéletesen beszél magyarul, leérettségizett és az egyik legjelentősebb magyar divatrendezvény sztármodellje lett.

A 2018-as tavaszi–nyári kollekciókat felvonultató Mercedes Benz Fashion Week Central Europe divatrendezvény modelljei mind gyönyörűek voltak. Örömmel nyugtáztuk, hogy a modellek új generációjában milyen sok új reménység akad, talán közülük kerül ki a jövő Palvin Barbija vagy Axente Vanessája. Azt is jó volt látni, hogy a sokszínűség jegyében a tipikus magyar arcok mellett ázsiai és fekete modellek is megjelentek a kifutón: izgalmas jelenségek, akik a meghívott külföldi tervezőkkel együtt nemzetközivé tették a rendezvényt.

A szívem akkor dobbant nagyot, amikor feltűnt a kifutón egy különleges, éjfekete lány, Káfia Mhdi, akinek szívet facsaró élettörténetét néhány hete olvastam a Nők Lapja hasábjain. Káfia tizennégy évesen édesanyja tanácsára és segítségével menekült el Szomáliából, mert nem akart egy nála sokkal idősebb férfi felesége lenni, akinek a nevelőapja eladta őt. Embercsempészek intézték az útját, országokon keresztül kísérők nélkül gyalogolt, futott az életéért, börtönbe került csak azért, mert nem voltak papírjai, éhezett, minden ereje elhagyta, míg eljutott a magyar határhoz. Ezután Fótra került a gyermekotthonba, ahol nem volt könnyű dolga a magyar gyerekek között: nem ismerte a nyelvüket, a szokásaikat, gyötörte a honvágy, a családja hiánya. De nem adta fel, a tanulás volt az egyetlen kitörési lehetőség számára, három év alatt megtanult magyarul, leérettségizett és különleges külseje miatt a divatvilág is felfigyelt rá. Jó volt látni, hogy Káfia egy időre révbe ért, a bemutatón egyenrangú kollégája lett a fiatal magyar modelleknek, és ha szerencséje van, külföldi modellügynökségek is felfigyelnek rá. De a tanulást nem hagyta abba, a következő kihívás számára, hogy tolmácsnak tanuljon.

Fotó: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe