5 tipp, hogy magadévá tedd a svéd boldogságot

2017. október 06.
A dán boldogság után most a svédeken a sor. Megjelent Linnea Dunne Lagom című útmutatása könyv formájában.

A lagom, azaz a svédek kiegyensúlyozott boldogságához vezető életmód a mértékletességben rejlik. Lényege, hogy az anyagi világon túllépve a társas kapcsolatokat és az apró örömöket helyezi előtérbe, az élet minden területén megjelenik. Csak egy kis odafigyelést és tudatosságot igényel, hogy mi is átélhessük a svéd boldogságot. Következzen néhány tipp a kiegyensúlyozottabb élet eléréséhez.

1. Hétköznapok

A svédek munkával töltött ideje szent, egy nap pont lagomnyit dolgoznak, vagyis annyit, amennyi idő elegendő ahhoz, hogy minőségi munkát végezzenek. Csak addig ülnek az íróasztaluk felett, amíg hatékonyan tudnak dolgozni. A kávészünetben egy forró ital és egy finom sütemény mellett sokkal könnyebb megbeszélni az aznapi értekezlet eredményeit a kollégákkal, társas kapcsolatokat építeni. A munka mellett megengedhetjük magunknak a pihenést is.

A hétköznapok egészségestudatos táplálkozását a fredagsmysszel egyensúlyozzák, vagyis azokkal a péntek estékkel, amelyeket otthon töltenek a családjukkal a kedvenc melegítőjükben és a kedvenc filmükkel. Ilyenkor csak egyetlen szabály van: minél kényelmesebben! Megengedettek a készételek és a gyorsételek is, ha ahhoz van kedvük. A fredagsmys tökéletes ellenpontja a tevékeny és tudatos hétköznapoknak. Péntek esténként engedjük el a tökéletesség iránti elkötelezettségünket, és adjuk át magunkat a felhőtlen kényelemnek.

A hétvégét a családok együtt töltik, az anyai és apai teendők pedig megoszlanak mindkét szülő között. Svédországban egyáltalán nem ritka a babakocsit toló apukák látványa, akik maximálisan részt vesznek a gyereknevelésben.

2. Barátok

A lagom baráti kapcsolatok a másikra való odafigyelésen alapulnak. Őszintén érdekel a másik, ezért odafigyelek rá, ahogyan ő is rám. A svédek híresek őszinteségükről, ezért ha megkérdezzük tőlük, hogy hogy áll az adott összeállításunk, ők őszintén fognak felelni, még akkor is, ha a válasz nem feltétlenül az lesz, amit hallani szerettünk volna. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen így valóban segítenek.

A társas élet leglagomabb módja a házibuli, hiszen olcsó és kényelmes. Hívjuk át magunkhoz a barátokat, rendezzünk batyus összejövetelt, mindenki hozzon magával ételt és italt, tervezzünk tematikus estéket. Garantáltan mindenki jól fogja magát érezni, és senkire sem hárul a konyhában ácsorgó háziasszony szerepe. Ha jó idő van fogjunk egy piknikplédet és egy kosár finomságot, és menjünk a szabadba. A svédek nagyon szeretik azokat az alkalmakat, amik közös ünneplésre adnak okot. Erre az egyik legérdekesebb ünnepük a folyamirák-parti, amit a nyár végén tartanak és a rákhalászat tilalmának beszüntetését ünneplik meg.

Ápoljunk jó viszont a szomszédainkkal is, gondoskodjunk együtt a lakóközösségünkről, vigyünk ajándékba a frissen sült süteményünkből, és talán mi is kapunk majd egy üveg lekvárt a befőzésből.

3. A svéd kávészertartás, a fika

A fika nem egyszerűen kávészünetet jelent, fontos részét képezi a kapcsolatok ápolása, az odafigyelés és a törődés – akár a szeretteinkhez, önmagunkhoz vagy egy jó könyvhöz. Ilyenkor megállunk és elszakadunk a napi teendőktől. Ezt megtehetjük a munkahelyünkön vagy az otthoni nagytakarítás közepén is. A fika a kávé mellé elfogyasztott süteménytől válik a kiegyensúlyozott étrend ellenpontjává. A legnépszerűbb fika sütemény a fahéjas tekercs, amit akár mi magunk is megsüthetünk.

4. Design és divat

A svéd design alapkövei a funkcionalitás és a jó minőség, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Funkcionális, tehát mindenképpen praktikus és hasznos. A jó minőség pedig a legtöbbször kéz a kézben ját a fenntarthatósággal is.

A lagom ruhák nem túl színesek és nem túl bolondosak, sokkal inkább egyszerűek, könnyen kombinálhatók és kényelmesek, a viseletük felszabadító, semmilyen helyzetben nem érezzük feszélyezve magunkat bennük. Tervezzünk praktikus ruhatárat, amelynek darabjai könnyen kombinálhatók egymással. Vásároljunk ésszerűen. Nem biztos, hogy szükségünk van egy hatodik flitteres topra, amit semmivel sem tudunk felvenni, de a boltban még biztosak voltunk benne, hogy nélküle értelmetlen lenne az életünk. Számoljunk el tízig, mielőtt egy-egy ruhadarabbal a kasszához járulnánk. Gondoljuk át, hogy biztosan szükségünk van-e rá. Bár a minőség általában együtt jár a magas árakkal, ez fordítva nem biztos, hogy működik. A jó minőségű ruhadarabok, sokáig elkísérnek minket, ezzel hosszútávon spórolunk, és az ökológiai lábnyomunk sem nő. Ne dobjuk ki azonnal a ruháinkat, amik már nem tetszenek vagy megsérültek, gondoljuk át őket, vegyük elő a varrógépet, legyünk kreatívak. Az újrahasznosítás nem csak lagom, de szexi is.

Bútorvásárlásnál szintén törekedjünk a minőségre. A legjobb, ha a lakást használt bútorokkal rendezzük be, amelyek így nem csak új életet kapnak, de történetük is van. A bolhapiacokon igazi különlegességekre lehet bukkanni, és a vásárlás valódi kincsvadászattá válik. Figyeljünk a tárolásra is, olyan bútorokat vagy tárolókat szerezzünk be, amelyekben eltüntethetjük azokat a holmikat, amiket nem szívesen hagyunk elő. A lakás sokkal letisztultabb és rendesebb lesz, ezáltal a stresszt is csökkenthetjük otthonunkban.

5. Környezettudatosság

A svédek sok időt töltenek a természetben, kirándulnak a barátokkal, közösségi sportokat űznek vagy kertészkednek, ezrért értékelik és óvják környezetüket. Rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy egy tisztább és szebb bolygón éljünk. Az autó helyett válasszuk a tömegközlekedést, gyűjtsük szelektíven a hulladákot, és hasznosítsuk újra, amit csak lehet. Ha lehetőségünk van rá, alakítsunk ki saját veteményeskertet, ahol mi magunk nevelhetjük a gyümölcsinket és zöldségeinket. Ehhez elég lehet egy nagyobb terasz is és néhány ültetőláda. Vonjuk be a gyerekeket is a kinti munkákba, hogy megtanulják értékelni és szeretni a természetet. Svédországban divatos megmozdulás a köpstopp és a plastbanta. A köpstopp azt jelenti, hogy egy ideig nem vásárolunk semmi mást, csak azokat az élelmiszereket, amire valóban szükségünk van. Ez segít átértékelni a fogyasztásról alkotott képünket. A plastbanta, vagyis műanyagtalanítás célja, hogy olyan használati tárgyakkal vegyük körül magunkat, amik természetes anyagokból készültek, és később, ha a szemétre kerülnek, könnyebben le tudjanak bomlani. Ha él bennünk az elhatározás, és változtatunk, a környezetünk is változni fog velünk együtt.

(Kossuth Kiadó)