Feltörekvők: SZIA+

2017. október 17.
A SZIA+ a fast fashion és a design határterülete: az immár 2 éves bolt az egyedi tervezésű, de elérhető árú termékeikkel igazi ezerarcú színfolttá vált a hazai showroomok palettáján.

A Szent Gellért térnél lévő bolt arculatának megalkotásánál Rápolti Bogi és Bozóki Marci elsődleges szempontként az árat határozták meg, így egyedülálló módon széles rétegeknek tették elérhetővé a kézműves termékeket. Ráadásul ezzel a feltörekvő ruha- és ékszerkészítő művészeknek is bemutatkozó platformat hoztak létre azon túl, hogy Bogi és Marci saját termékeit is megtaláljuk a SZIA+ kínálatában.

A bolt nagyon kedvező, havidíjas rendszerrel működik, ahová az alkotók polcdíjat válthatnak a forgalmazásért cserébe. A divatos trash szubkultúra stílusától a minimál designig mindent megtalálunk a bolt kínálatában, tehát biztosan nem fogunk üres kézzel távozni a szerethető ékszerdobozból. Bogi és Marci nem igazán válogat az őket megkereső amatőr vagy profi alkotók munkái között, mindenkinek bemutatkozási felületet biztosítanak.

Ugyan sok esetben segítenek a művészeknek belőni az árkategóriát, vagy a vásárolói visszajelzések alapján praktikus információkat osztanak meg az alkotókkal, de alapvetően a művészek autonómiája elsődleges. Így férhet meg egymás mellett a progresszív, Trump-matrica, a Parti Nagy Lajos portréjával ellátott vászontáska, és a minimalista fülbevaló is egy üzletben. Ez a sokféleség pedig a vásárlóközönségen is meglátszik, az utóbbi időben már a dizájnra és a közélet kérdéseire igen fogékony tizenéves generáció is rendszeresen vásárol az üzletben.

Elsősorban a SZIA+ nem inkubátorházként működik, sok alkotó melléktevékenységként árusítja a ruhákat vagy kiegészítőket és nem vágyik saját bemutatótérre, mégis vannak olyan márkák, melyek mára már kinőtték a bolt falait, és nagyobb showroomba költöztek vagy akár önállóan forgalmazzák a termékeket. De általánosabb cél a hosszútávú együttműködés a bolt és az alkotók között.

Az ezerarcú bolt növekvő népszerűségének köszönhetően a terem másik végében lévő műhely, ahol Bogi táskái és Marci pólói készülnek, egyre inkább háttérbe szorul. Nehéz szívvel ugyan, de SZIA+ anyukája és apukája egyre inkább azon gondolkozik, hogy más kezébe adja a bolti asszisztensi feladatokat, a kreatív energiáik felszabadítása céljából.

Akárhogyan is legyen, érdemes sűrűn látogatni a design demokratizálását célként kitűző üzletet, mert a kínálat nagyon gyorsan változik, így könnyen lecsúszhatunk egy-egy must have darabról.

 

Ezekkel a magyar márkákkal is találkozhatsz a SZIA+ kínálatában:

Ludwig Von Puch, Timrose, TimeaBartos, Tillu, Bézi, Husew, Flywalking, Amient, Mandrillo, Müskinn, ArtKores