Négy dolog, amit minden divatrajongónak látnia kell Amszterdamban

2018. június 04.
Bizonyára szakmai ártalom, de ha külföldre megyek, az adott nagyváros „kötelező” látnivalói mellett (vagy helyett) szeretem a divathoz kapcsolódó „látnivalókat” is megnézni: legyen ez múzeum, kiállítás, áruház, üzlet vagy akár esemény. Most néhány amszterdami divatlátnivalót hozok, amelyek garantáltan érdekesek lesznek, nem is csak divatrajongóknak!

De Bijenkorf

Egészen 1870-ig nyúlik vissza a patinás De Bijenkorf története. Rövidáru-kereskedésként indult, mára Hollandia-szerte számos gyönyörű üzlettel büszkélkedhet az áruházlánc. Érdekesség, hogy a rotterdami áruházat egyébként a magyar származású, hírneves építész, Breuer Marcell tervezte. Minden megtalálható itt, mi szemnek-szájnak ingere: luxuskozmetikumok, ékszerek, órák, fehérneműk, a világmárkák legújabb bőrtermékei, vagy éppen ruházat, lakberendezés. Nyugodtan válogathatunk az elegáns enteriőrben például Stella McCartney vagy éppen a Chloé legújabb kollekciójából, miközben páratlan kilátás nyílik az áruházból Amszterdam egyik legismertebb terére, a Dam Square-re.

 

X BANK

Külföldön az egyik első utam általában az adott nagyváros helyi concept store-jába vezet: nagyon szeretem feltérképezni, hogy milyenek a helyi tervezők, kik a legizgalmasabb, feltörekvő fiatal dizájnerek. Ilyenkor magamba szívom a város divatéletének „illatát”, igyekszem elkapni a szcénát jellemző életérzést. A X BANK Amszterdam méltán a holland dizájn epicentruma: 700 négyzetméteren vonulnak fel az ország dizájnéletének legjobbjai, több mint 180 alkotó darabjai találhatóak meg itt. Ismertebb és ismeretlenebb divattervezők, formabontó kiegészítőtervezők, de formatervezők és művészek kiváló munkái olvadnak össze egy eklektikus, ám mégis egységes forgatagba és adnak képet a holland dizájn DNS-éről. És ne higgyük azt, hogy elérhetetlen árúak a termékek!

5 fotó megtekintése

fotók: Michael van Oosten

Viktor&Rolf: Fashion Artist 25 Years

Szélmalom, fapapucs, tulipán, Viktor & Rolf. Az idén 25 éves fennállását ünneplő, a hollandok nemzeti divatkincsének számító márka nagyszabású tárlatának ad otthont a rotterdami Kunsthal. Május 27 és szeptember 30 között látogatható a retrospektív kiállítás, amely igazi csemege, hiszen a  nemzetközileg is elismert holland dizájnerduó elmúlt negyed évszázados munkásságába nyújt betekintést. Viktor Horsting és Rolf Snoeren munkáit a vitathatatlan játékosság mellett a divat és a művészet határainak szüntelen feszegetése, a performanszszerű, teátrális bemutatók és páratlan ruhaköltemények jellemzik.  Vonattal kicsivel több mint fél óra az út Amszterdamból, higgyétek el,  megéri!

Museum of Bags and Purses

Chanel 2.55, Hermés Kelly, Gucci Bamboo, Dior Saddle? Ha valamilyen divattárgy lázba hoz, az a táska. Két szenvedélyes gyűjtő, Hendrikje és Heinz Ivo élete munkájának (pontosabban gyűjtésének) ad otthont a múzeum: több mint 5000 táskája van az alapítóknak, egészen az 1600-as évektől, modern divattörténet ikonikus táskáin át a legkortársabb formákig. A múzeum helyszínéül szolgáló kanálisház pedig az UNESCO világörökség része, az első emeleten egy elegáns kávézó is található. Kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt élvezetes időtöltés (és persze tanulás): gyerekek számára is izgalmas lehet a táskák 500 évét bemutató kiállítás, a remek elrendezésnek és az interaktív bemutatásnak köszönhetően.