Így ünnepli a Dior a kínai újévet

2019. február 01.
A francia divatház egy különleges kapszulakollekcióval készült a kínai újév alkalmából.

Épp csak véget ért az haute couture divathét, ahol a Dior egy cirkusz inspirálta kollekciót mutatott be, valamint nemrég debütált a Dior Lady Art projektjük is, de máris egy új, limitált kollekcióval örvendeztettek meg minket.

Kelet-Ázsia legnagyobb ünnepét és a kínai újév kezdetét Maria Grazia Chiuri, a francia divatház tervezője egy híres és ikonikus Dior-szövet újragondolásával ünnepli. Ez a toile de Jouy, vagyis a „Jouy vászna”, amely 1947-től díszítette a Colifichets (ami a Dior második vonala, alvonala – D. E.) házát a Montaigne sugárút 30 szám alatti butikban. (A Jouy print egyébként egy 1760-tól, Versailles-hoz közel működő gyárra utal: világos alapra, kék vagy bordó színnel, tájképekkel és figuratív motívumokkal nyomott pamut vagy lenszövet volt a fő termékük. Az elnevezés egyébként elterjedtté vált minden hasonló, francia és angol szövetre, tapétaként és kárpitként is nagyon divatosak voltak.)

Kattints a galériára a kollekció darabjaiért!

11 fotó megtekintése

Ezen az emblematikus vásznon, ami a Dior egyik védjegyévé is vált, a művészeti vezető piros hortenziavirágzást mutat be, ami Christian Dior a szín iránti szenvedélye előtt is tiszteleg, és amire a tervező „az élet színeként” is utalt.  A piros szín ráadásul a kínai újév ünneplése során is különleges szereppel bír, hiszen a dekoráció nagy része piros, ez a szín a gazdagság, a bőség és a szerencse színe. A virágminták pedig egyértelműen Monsieur Dior virágok iránti rajongását testesítik meg, amelyek szeretetreméltóságát a nőkéhez hasonlította. (Ugye tudjátok, hogy Dior első kollekciója, amely felrázta a II. világháború utáni divatot és öltözködést, virágok formájából inspirálódott?) Az ikonikus divatház alapítója számára a nőiesség törékeny, tökéletes és ünneplésre méltó. A hortenzia pedig a báj, a hála és a jólét szimbóluma, amely az alapító couturier babonás természetére is utal: egy olyan emberére, akinél mindig ott voltak szerencsehozó amulettjei, amelyek közül több is virág volt.

A kiegészítőket felsorakoztató kapszulakollekció magját különleges, költői szimbólumokban dúskáló darabok alkotják a Dior 2019-es cruise kollekciójában.

Ide kattintva tudod megnézni a Dior gyönyörű, a kollekcióhoz készült  videóját!