Három fenntartható márka a NYFW-ről, akikre figyelni kell

2019. február 12.
A New York-i bemutatókkal megkezdődtek a 2019-es őszi-téli divathetek: mi három olyan márka kollekcióját mutatjuk most be, akik a fenntarthatóságot tartják szem előtt.

A haute couture-csodákat nemrég megcsodálhattuk és a koppenhágai utcai szetteket is górcső alá vettük. Most következzen három olyan márka a New York Fashion Weekről, akik a napokban mutatták be 2019-es őszi-téli kollekciójukat és a munkásságuk már csak a fenntartható, etikus divat fémjelzi amellett, hogy hangosan kiállnak a környezetünk megóvása mellett.

Eckhaus Latta

Zoe Latta és Mike Eckhaus alapította 2011-ben a márkát, ami nem is pusztán divatmákra: a két alkotó aktívan elmossa a divat, a művészetek és a szórakoztatóipar határait és a darabok gazdagok különböző kézi megoldásokban. Gondolnátok, hogy az általuk használt anyagok nagy része újrahasznosított, vagy éppen visszamaradt végekből származik? A 2019-es őszi-téli kollekciójuk amellett, hogy izgalmas szabászati megoldásokkal van tele, gyöngyökből létrehozott részeket és rengeteg kötött darabot is tartalmaz.

10 fotó megtekintése

Ulla Johnson

Bár a tervező koránt sem kezdő, azt gondoljuk, márkáját a hazai közönség talán kevésbé ismeri. A bohém stílus szeretőinek garantáltan ismerős lehet viszont Ulla Johnson neve: a manhattani tervező gyakran utazásaiból merít inspirációt és előszeretettel nyúl gazdag kézimunkákhoz, ami immár a védjegyévé is vált. Természetes anyagokból készülnek a kollekciói. Odavagyunk a márka 2019-es őszi-téli darabjaiért: egyszerre hippis, nőies és elegáns. Gyönyörű földszínek, izgalmas textúrák és egy világ körüli utazás érzete fémjelzi a kollekciót. A darabok gyakorlatilag ódák a kézműves megoldásokhoz és a táskák is külön megérnek egy misét. A dizájnerről nagyon fontos azt is tudnunk, hogy a különböző anyagokat, kézi megoldásokat egyenesen a forrástól szerzi, a világ számos táján a hagyományos ottani, helyi kézművesek dolgoznak a darabokon.

11 fotó megtekintése

Collina Strada

A show vitathatatlan fénypontja volt, amikor Hartje Andresen nyakában a kisbabájával ment végig a kifutón: a kicsinél jobban talán senki nem élvezte a helyzetet! A bemutató szinte minden pillanata a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet: a modellek felszedték a kifutóról a szemetet, a látogatók szinte mindent megtudhattak arról, hogyan csökkenthetnék az ökológiai lábnyomukat. A darabokat leginkább a ’90-es évekből visszaköszönő szabásokkal, utópisztikus batikkal jellemezhetnénk. A kollekció nagy része szintén visszamaradt anyagokból készült és a 4 Oceannel együttműködésben óceáni hulladékból készült gyöngyöket használt.

8 fotó megtekintése

Fotó: IMaxTree