Glamúr és power dressing a Max Mara milánói show-ján

2019. március 01.
A Max Mara lenyűgöző kollekciót mutatott be Milánóban: következzenek kedvenc darabjaink, közelebbről is.

„Szeretem a glamúrt. Nem félek tőle” – mondta az ikonikus szupermodell, Linda Evangelista, aki számtalan alkalommal volt már a márka arca. Néha, a divat és a feminizmus körüli vitába a glamúr is beleszól. Mostanában mindenki arról beszél, hogy a divat bátorítja a nőket, de hogyan is működik ez pontosan? Erre a Max Marának az a válasza, hogy minden azokról a ruhákról szól, amelyek engedik a nőket ragyogni. A glamúr a titkos összetevő, ha a power dressing erejéről van szó. Túllépve a divat keretein, a glamúr trükkökkel, és eszközökkel fegyverez fel. Az olyan gondolkodók, mint a híres amerikai kritikus, Camille Paglia pedig helyeselnek: „a férfiak azok, akik szenvednek az öltözködés konvencióitól.”

A Max Mara főnökasszonya alaposan kihasználja ezt: szigorúbb, okosabb és szenvtelenebb, mint valaha. Az új sziluett széles vállakkal játszik, szélesebb, dobozszerűbb és még hosszabb lábú. A szoknyák olyanok, mintha csak férfinadrágokból lettek volna kiszabva – térd felett, vagy a boka körül végződnek – szűk, magas csizmákkal és karcsú pulóverekkel viselik őket. Az alpaka, a teveszőr és a kasmír művészien fogják közre a bőrt. A márka védjegyeinek számító teveszínben, feketében, fehérben és cserzett barna árnyalatokban pedig felbukkannak a márka archívumában felfedezett printek is. A tweed, a könnyed kockák, a büszke krokodil- és zebraminta harsány elegyet alkotnak a kollekció darabjain. A dolgozó nő számára, a munkaruháját feddhetetlen szabással bíró mellények, dzsekik és cargo nadrágok képezik, sok cipzárral és zsebekkel.

A kollekció moodboardját azok a kora ’90-es évekbeli pillanatok alkotják, amikor a szupermodellek büszkén lépdeltek a márka kifutóján. Boldog és hősies pillanatok voltak, tetőtől talpig technicolor szettekkel: ez egy olyasfajta, ragyogó optimizmust idéz fel, amelyre mostanság is szükségünk van.  A Teddy vakmerő cián, égszínkék és kukoricasárga színben? Miért ne? Nem csupán a telet, de az egész évet beragyogják, a többiről pedig még nem is beszéltünk! A kollekció bemutatójához pedig tökéletesebb helyszínt keresve sem találtak volna a Universitá Bocconinál: a világelső intézet végzettjei előremozdítják és felrázzák a világot. A hallgatók fele nő, ez az arány pedig csak emelkedik!

Kattints a galériára a kollekció darabjaiért!

17 fotó megtekintése

Fotó: Max Mara