Feltörekvők: Nagy Dominika, a Pomponia esküvői ruhák tervezője

2019. március 12.
Nagy Dominikával egy gimnáziumba jártam. Fiatal kora ellenére már akkor körbelengte egyfajta kifinomult báj. Néhány hete, mikor leültem vele a márkájáról, a Pomponiáról beszélgetni, már érezhető volt, hogy megtalálta azt, amibe teljes mértékben belevarrhatja a letisztult stílusát. Így születtek meg a légiesen könnyű Pomponia ruhák.

Honnan jött a név?

A barátom olvasott egy cikket az új, anyakönyvezhető nevekről. Egyszer csak megszólalt: mától Pomponia a neved! Viccelt vele, de annyit mondogattuk, hogy megtetszett, mert bohém és a ‘nia’ végződés miatt elegáns is. Semmiképpen nem szerettem volna, hogy a saját nevem legyen a márkám. Ha egyszer lennének varrónőim, nagyon fura lenne, ha csak az én nevem állna a márka középpontjában.

Fotó: Réti Boldizsár @boltisar

Mindig is esküvői ruhatervezéssel szerettél volna foglalkozni?

Két évig jártam a Budapesti Divatiskolába, de 2018 januárjáig fogalmam sem volt arról, hogy esküvői ruhákkal fogok foglalkozni. Sok ideig csupán magamra, szórakozásból készítettem alkalmi ruhákat. A nagy váltás akkor jött, amikor az egyik ismerősöm megkért, hogy készítsem el a menyasszonyi ruháját. Amellett, hogy iszonyatosan nagy felelősségnek éreztem, sokkal jobban élveztem a munkafolyamatot, mint addig bármi mást.

Tudtad, hogy kell menyasszonyi ruhát készíteni?

Régóta tudok szabásmintát készíteni, ez nagyban megkönnyítette a dolgomat. Elegáns szoknyák és felsők készítésében már gyakorlott voltam és arra gondoltam: végül is, egy egyberuha is ebből a két részből áll. (nevet) Az első menyasszonyomon tanultam meg, hogyan is kell ezt csinálni. Szerencsére végtelenül türelmes volt, és a végeredménybe mindketten szerelmesek voltunk. Az esküvőre én is hivatalos voltam, az örömszülők után én sírtam a legtöbbet… Rengetegen odajöttek hozzám, hogy mennyire tetszik nekik a menyasszony ruhája – ez hatalmas erőt adott nekem a folytatáshoz.

Hány menyasszonyod volt eddig?

5 ruhát készítettem eddig, – egyet magamra. Nem, még nem volt esküvőm, de próbadarabnak készítettem az ötödik darabot. De már idén is vannak menyasszonyaim, én sem tudom, pontosan hogyan, de szájról szájra terjed a hírem. Például az első “esküvőmön” keresett meg a második menyasszonyom, és így tovább. Egyelőre nem nagyon hirdetem magamat, csak az Instagramon és a Facebookon vagyok jelen.

Ugyan már gyakorlottabb vagyok, de még mindig iszonyatosan izgulok az esküvők napján. Azt érzem, hogy minden egyes menyasszonyom esküvőjén ott akarok lenni, hogy én adjam rájuk a ruhát, emelgessem a fűben ha kell, és vigyázzak, le ne öntse senki semmivel. (nevet)

@kaplonyi_timea_foto

Miből táplálkozik a stílusod?

A letisztult, egyszerűbb vonal képviselője vagyok. A követőbázisomon nagyon látszik, hogy milyen típusú menyasszonyok tudnak azonosulni a stílusommal: nálam nincsen abroncs, fűző, nagy fodrok. Csak olyan ruhát készítek, amit szívesen kiraknék az Instagram-profilomra.

Milyen anyagokkal dolgozol?

A csipke egészen addig távol állt tőlem, míg rá nem jöttem, hogy én igazából csak a hazai csipkét nem szeretem. Nagyon érdekes, de az olasz, francia, osztrák, litván és amerikai csipke sokkal szebb és olcsóbb is, mint amit itthon kapni. A csipkét puha tüllel és muszlinnal kombinálom, amitől nagyon légies és könnyű lesz az esése.

Úgy képzelem, az esküvői ruhák viszonylag nagy korlátot adnak a képzeletnek: ugyanaz a szín, hasonló formák… Nem unod?

Nem! Annak ellenére, hogy csak fehér, alkalmi ruhákat készítek, szerintem végtelen lehetőség rejlik bennük. Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma igény sem. Mindegyik ruha elkészítése kreatív kihívás számomra, semmi mással nem szeretnék foglalkozni! Számomra az esküvői ruhakészítésnek van a legnagyobb varázsa, hiszen a klienseim az egyik legfontosabb napjukra készíttetnek nálam ruhát. Ez a lehető legnagyobb felelősséggel jár.

6 fotó megtekintése

Van példaképed a tervezők között?

Itthon Sármán Nóra a kedvencem, rajta kívül például a krakkói Anna Kara inspirál, aki hozzám hasonlóan egyszerű, légies darabokat készít. Nagyon szeretném, ha hozzánk hasonló kis márkák jelennének meg a hazai piacon, mert szerintem igenis szükség van az alternatívákra a kölcsönzők habos-babos darabjai mellé. Ha valaki az élete 99 százalékában farmer-tornacipő kombót visel, akkor nem fogja jól érezni magát egy hatalmas hercegnő stílusú ruhában élete egyik legmeghatározóbb napján… Ráadásul az én áraim és a (nem luxus) kölcsönzők árai szinte megegyeznek egymással.

Mik a jövőbeli terveid?

Az idei tervem egy kapszulakollekció megalkotása, mert így a menyasszonyaimra már a ruhatervezés kezdetekor rá tudnék adni próbafazonokat. Hosszútávon egy mini showroom az álmom, azután csupán addig szeretnék bővülni, hogy legyen 1-2 varrónőm és egy marketingesem. Ennél nagyobbra azért nem szeretnék nőni, mert nekem hihetetlenül fontos, hogy az első lépéstől az utolsóig átlássam a munkafolyamatokat, illetve hogy ne szökjenek nagyon magasra az áraim.

A saját esküvődön a saját ruhádban szeretnél lenni?

Igen! Minimum háromban!

4 fotó megtekintése
Téli képek:
Modell: @misszisteg
Torta: Gyapot virágos @vasasnelli
Torta: Kék és barack színű @bemycakebysophie