Lehullt a lepel a Sugarbird Czukormadár kollekciójáról!

2019. április 03.
A Sugarbird bemutatta a részletgazdag csipke motívumokkal díszített, részben kézzel készült, Czukormadár névre hallgató kollekcióját.  A hazai divatmárka az elmúlt 10 évben elkötelezetten a „divatba hozzuk a magyart” eszmeiséget követte, ezt erősíti most tovább az új kollekcióval.

A Czukormadár az idei évtől önálló almárkaként jelenik meg a Sugarbird divatháznál, amely a magyar népművészeti elemeket és folklór hagyományokat ötvözi modern vonalvezetéssel. Így a trendi, de magyar motívumokat magukon hordozó darabok a fiatalok ruhatárában is helyet kaphatnak (a magyar inspiráció már a Mihalik Enikő képviselte Sugarbird kollekcióban is helyet kapott). A kollekciónak két lába van: a nyomott grafikán megjelenő matyó és kalocsai csipkeminták a mindennapi viseletre is alkalmas ruhadarabokon jelennek meg (tunika, szoknya, kimonó, bőszárú nadrág), míg a másik vonal egyedi, kézzel hímzett darabokat kínál kivételes alkalmakra. Az exkluzív ruhák 80%-a kézzel készül, személyre szabottan, kizárólag egyedi megrendelésre. Ezek a darabok, amelyek a fent említett motívumok megjelenése mellett Richelieu csipke alapra épülnek, akár több hónapig is készülhetnek. A bemutatott ruhákra már most olyan nagy az érdeklődés, hogy a tervezők jövő tavaszra tudnak újabb rendelést felvenni.

 „A hímzéssel készült ruhákkal egy olyan hagyományt elevenítünk fel és egy olyan hungarikumot mutatunk a világnak, amely 150 éve meghatározó szerepet játszik Magyarország történetében. Ezzel a kollekcióval újra divatba hozhatjuk, ezáltal életben tarthatjuk nemzetünk örökségét, a hímzést és csipkeverést. Ezzel akár kedvet teremtünk a fiatalok számára egy majdnem elfeledett szakmához” – mondta el a Sugarbird showroomjában tartott sajtóbemutatón Jagasics Hedvig, a márka alapító-tulajdonosa.

5 fotó megtekintése

Az új Czukormadár kollekció a „pávaszemes” matyó, a színes matyó, valamit a Richelieu kerek kalocsai mintákat dolgozza fel és jeleníti meg modern vonalvezetésű ruháin. A „pávaszemes” darabok jellemzője, hogy az alkatrészek „pávaszem” elnevezésű virággal szegélyezettek. A kollekció ezen darabjait a Petrán László vezette 4-6 hímzőből álló csapat készítette. A színes matyó kollekciót a Berecz Zsuzsa vezette Matyó Népművészeti Egyesület irányelvei szerint kézi zsinórozással készítik.  A Richelieu kerek kalocsai mintákat feldolgozó kollekció a korabeli kerek terítők tematikus egymásra épülésével készült, kiemelkedő darabja egy 10 darabos alkatrészből álló egyedi szűk szoknya.

A kézzel készült darabok egyedi rendelésre a Sugarbird showroomban, míg a nyomott csipkemintával készült termékek, amelyek eredeti kézi hímzések fotói nyomán készülnek, minden Sugarbird üzletben elérhetőek a divatrajongók számára.