Csodaszép óceáni hulladékból készült fürdőruhák magyar tervezőktől

2019. április 01.
Tóth Móni és Szomolányi Szandra az óceáni hulladékból készülő Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Ők ketten viszik a vállalkozást, a fürdőruhák tervezésétől, fotózásától kezdve a honlap készítésig. Kapcsolatuk több egy üzleti partnerségnél: gyerekkorunk óta barátok és mindketten a természet szerelmesei. Ez a közös szenvedély hívta életre az Undersea Bikinit is!

Mikor és hogyan született meg ez az ötlet?

Környezettudatos beállítottságú emberként imádunk a természetben túrázni, utazni. Azonban egyre többször kerültünk olyan szituációba, mikor azzal szembesültünk, hogy még a rejtett Paradicsomok is műanyag szeméttel vannak elárasztva, a tengerek pedig napról napra egyre több hulladékot mosnak a partokra. Mivel búvárkodni is nagyon szeretünk, sok elszomorító dolgot tapasztalunk a víz alatt is. Ezek a pillanatok mindig nagyon szívbemarkolóak, viszont épp ezeknek az élményeknek hála, egyre többet jártunk utána a témának. Elsavasodó vizek, elfehéredő korallzátonyok, óceáni zajszennyezés, túlhorgászás, elhasznált halászhálók kártékony hatásai, és még sorolhatnám. Minél többet tudtunk meg, annál jobban éreztük, hogy nekünk is tennünk kell valamit. 2-3 éve született meg az ötlet. Az Undersea Bikini egy tökéletes platformot ad nekünk erre, hiszen nem csupán óceáni hulladékból újrahasznosított fürdőruhákat készítünk, hanem folyamatosan felhívjuk követőink figyelmét az aktuális problémákra, tájékoztatjuk, ösztönözzük őket és a bevételünkből több non-profit szervezetet is támogatunk.

kalaputri10.jpg

Milyen technikával hasznosítják újra a hulladékokat?

Fürdőruháink speciális Econyl fonalból készülnek, ami egy 100%-os újrahasznosított nejlonfonal. A különböző, hasznos élettartalmuk végét elérő hulladékokból állítják elő  egy nagyon komplex technológia segítségével. Ez a folyamat hatalmas gépparkot igényel és Olaszországban történik, innen rendeljük az alapanyagot, amiből fürdőruhákat készítünk. Fontos tudni, hogy maga az újrahasznosítási technológia is teljes egészében környezetbarát.

Ilyen hulladék lehet akármilyen műanyag hulladék, köztük az óceánok fenekén található elhasznált halászhalók tömkelege. Sokan kérdezik, hogy más-e ez az anyag, mint egy átlagos anyag, különbözik-e az élettartalma vagy a minősége egy sima anyagétól. Ránézésre, tapintásra semmi különbséget nem lehet észlelni, és az az igazság, hogy minőségben sem. Sőt, ez az anyag prémium minőségnek számít a jelenlegi piacon: a tesztek alapján kétszer jobban ellenáll a klórnak, naptejnek, olajoknak és a sós víznek.

Kik szedik össze a hulladékokat és hol?

A Healthy Seas önkéntes búvárcsapatai dolgoznak folyamatosan azon, hogy felhozzák a felszínre az óceánban lévő műanyag hulladékokat, főként Európával határos tengereinkből (Belgium, Hollandia, Egyesült Királyság, Görögország, Olaszország). Mi is rendszeresen rendezünk saját szemétgyűjtéseket egyébként Fuerteventúrán a követőink segítségével.

52598933_724789004584156_8128458497986658304_n.jpg

Amikor kezdtétek, milyen volt a fogadtatása ezeknek a ruháknak?

A vásárlói visszajelzések csodálatosak voltak az elejétől fogva, és ahogy egyre jobban megismernek minket, ez annál jobban fokozódik. Őszintén, nem is számítottunk ilyen fogadtatásra. Ez arra enged következtetni, hogy az emberek igenis nyitottak a változtatásra és tenni akarnak a Föld egészségéért.

Milyen fazonokkal készültetek idén nyárra?

Az idei kollekciónkat elsősorban az esőerdők hangulata ispirálta, melyben találhatóak zöldes/szürkés és az esőerdők állatvilágát megidéző élénk – narancs és citrom – színek. A tavalyi kollekciónkat kibővítettük a sokak által kért „hagyományos“ bugyi fazonnal, és kötözős alsókat is lehet kapni ettől a hónaptól kezdve. Készültünk féloldalas felsőkkel, mindenki által kedvelt egyszerű háromszög fazonokkal, akár négyféleképpen hordható, kifordítható felsővel, csőtopokkal és egy nagyon különleges egyberészes fürdőruhával is.

grmau01.jpg

Külföldön is sikeres a márkátok?

Sokan ismernek minket már külföldön is. Jelen pillanatban vásárlóink körülbelül fele magyar, a másik fele pedig különböző nemzetiségű emberből tevődik össze, ezen belül főként osztrák, német, angol, amerikai és ausztrál vásárlóink vannak.

PandArte