Táskamárkák, a helyi ipar támogatásáért

2019. augusztus 22.
Mit sem ér egy szép dizájn, ha egyszer nem megfelelő körülmények között készülnek az adott darabok. Összeállításunkban, így a nyár végének tiszteletére olyan táskamárkákat mutatunk be, akik nem csak gyönyörű, kézzel készített, fonott táskákat kínálnak, de fontos szerepet töltenek be abban, hogy munkát adjanak helyi kézműveseknek.

A fenntartható divat egyik fontos alappillére a gyártás és annak a társadalmi oldala, a megfelelő munkakörülmények, a méltányos bérezés és az, hogy helyben készüljön – így annál kisebb a termék ökológiai lábnyoma. Fenntartható cipőmárkák és régi, vintage kendőket újra felhasználó brandek után következzenek táskák – és olyan márkák, akik helyi kézműveseknek nyújtanak megélhetést.

A Fülöp-szigeteki Aranáz mára jól ismert a hamisíthatatlanul a nyarat idéző, fonott, kézzel készült táskák rajongóinak körében. Minden egyes táska gondos kézimunka eredménye és a hagyományos kézműves technikák modern megtestesülése. 1999-ben alapította a márkát egy anya és két lánya, Becky, Amina és Rosanna Aranaz, akik azt tűzték ki célul, hogy a filippínó mesterséget becsempészik a modern életstílusba. A szemet gyönyörködtető táskák azonnal népszerűvé váltak az oda látogatók körében, és mára egy nemzetközileg is ismert márkává vált az Aranáz.

Egy látványos darab az Aranáz legújabb kollekciójából

Igaz, a Mimco ausztrál márka, amelyet 1996-ban alapítottak és a táskáik az Ethical Fashion Inititiative-val együttműködésben készülnek, azonban muszáj megemlítenünk, hogy ily módon afrikai, perifériára szorult női kézműveseknek nyújtanak megélhetést. Még 2014-ben kezdtek el együtt dolgozni a szervezettel, aminek végeredményeképpen 2015-ben debütált az első, közösen készített kollekció, amelyre egy kenyai út is nagy hatással volt – a márka pedig töretlenül halad azon az úton, hogy a lehető legpozitívabb hatása legyen a termékeiknek.

Kenyában készültek a Mimco fonott táskái

Az A A K S-ot Akosua Afriyie-Kumi alapította még 2014-ben azzal a céllal, hogy a ghánai nők által őrzött és művelt, a tervező által is nagyon szeretett fonási technikát megmutassa az egész világnak, márpedig úgy, hogy ezzel fenntartható munkahelyet is létrehozzon az országban. Ennek fényében minden egyes darab a tradicionális technikákat élteti tovább és gyakorlatilag örökéletű, csúcsminőségű darabokat hoznak létre – az alapító természetesen a nyersanyagtól a késztermék elkészültéig szigorúan rajta tartja a szemét minden fázison. A táskák anyaga raffia, amelyet családi vállalkozásoktól szereznek be és a lehető legkörnyezettudatosabban termesztenek és aratnak le: a leeső darabokat is újrahasznosítják kisebb termékek létrehozásával.

Kattints a galériára az A A K S legújabb kollekciójáért!

8 fotó megtekintése

Szeptemberi lapszámunkban még több zöld témát találsz!