Fenntartható cipőmárkák, amiket ismerned kell

2019. május 15.
Rafia, szőnyegmaradványok és PET-palack: gondoltad volna, hogy a legmenőbb cipők ezekből készülnek?

Ma már közel sem elég, ha egy cipő szép és kényelmes: a lentebb bemutatott négy márka amellett, hogy ezeket az elvárásokat kifogástalanul kielégíti, maximálisan környezetbarát és a társadalmi felelősségvállalás is elmaradhatatlan része ezeknek a brandeknek. Mindegyiküknél galériába gyűjtöttük a kedvenc darabjainkat!

Charlotte Woivré

Ismeritek a rafiát? Ez egy természetes rost, amely eredetileg őshonos, afrikai pálmafákról származik. Nagyon erős, könnyen színezhető és rendkívül széles körben használható anyag. A legősibb mesterségek közé tartozik a fonása és a szövése, a megmunkálásának mestersége anyáról lányára öröklődik. Ezt a hagyományt és a kézművesség ünneplését képviselik a Charlotte Woivré kézzel készült, vitathatatlanul modern lábbelijei. A márka alapítója, Charlotte kicsi kora óta a cipők szerelmese és utazásai nyomán ismerkedett meg ezzel a lenyűgöző alapanyaggal. Büszkén mutatjuk be a brand lábbelijeit, amelyeket már a világ számos pontján, a leghíresebb viszonteladók polcain is megtalálunk! A márka kínálatában a perzselő nyarat megidéző papucsok, balerinák és loaferek is megtalálhatóak – csak győzzünk választani!

7 fotó megtekintése

Calla Paris

A csakis fenntartható brandek termékeit forgalmazó Maison de Mode kínálatában szúrtuk ki a Calla Paris különleges és látványos lábbelijeit. A párizsi székhelyű Calla Haynes alapította a márkát, aki számos nagynevű divatháznál dolgozott már és igencsak ismert név a szakmában. 2015-ben talált rá a berber alkotók munkásságára, és a The Boucharouite Project keretén belül régi szőnyegeknek adnak új életet cipők formájában. A darabok átmenetet képeznek az európai luxus és a hagyományos berber művészet és tárgyalkotás között.

8 fotó megtekintése

Zyne

Két barátnő, a casablancai születésű Zineb Britel és Laura Pujol áll a Zyne mögött. Marokkóról szinte mindenkinek a hagyományos, hegyes orrú papucs, a babouche (ejtsd: babus) jut eszébe. Minden egyes Zyne-cipő kézzel készül az országban és ezt a tradicionális fazont gondolja újra: hímzésekkel, gyöngydíszítésekkel, különleges sarokmegoldásokkal. A lélegzetelállító cipőkkel ráadásul garantáltan olyan női kézműveseket támogatunk, akik így méltó körülmények között, méltányos bérezésért dolgoznak: ezzel támogatva családjukat és saját függetlenségüket. Természetesen fenntartható forrásból származó alapanyagokból készülnek a lábbelik, amelyek a gondos kézimunka nyomán életünk végéig kísérhetnek minket utunkon.

5 fotó megtekintése

Rothys

2016-os indulása óta több mint 29 millió (!)  PET-palackot hasznosított már újra az amerikai cipőmárka. A begyűjtött palackokból egy különleges eljárással fonalat készítenek, amiből a legmodernebb kötési technológiával gyakorlatilag hulladék keletkezése nélkül készítik el a cipőket. A számos fazon közül választhatunk klasszikus balerinát, hegyes orrú cipellőt, papucsot, vagy akár sportosabb sneakert is és már a legkisebbekre is gondoltak! Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Rothy’s cipők megfelelnek minden elvárásnak: antibakteriálisak, pillekönnyűek, mosógépben könnyedén moshatóak és elnyűhetetlenek. Többet nem is kívánunk egy cipőtől.

9 fotó megtekintése

Fotó: Charlotte Woivré, Calla Paris, Zyne (Mous Lamrabat és Bruno Chiappe), Rothy’s