Veszélyes lehet a farmerünk az egészségünkre

2019. augusztus 01.
Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó német magazin készített egy kutatást, amely nem hozott megnyugtató eredményeket.

A német Öko-test csapata és a Femnet nőjogi szervezet vizsgált meg 21 különböző farmert. A legolcsóbb nadrág 10 euróba került, míg a legdrágább 150 euróba – tehát az átlagvásárlók számára elérhető kategória termékeit vették górcső alá és külön „érdekesség”, hogy biopamutból készült termék is volt a vizsgáltak között.

Sokan nem is gondolnák, de rengeteg vízre van szükség a farmergyártáshoz. A kutatás legaggasztóbb eredménye viszont az, hogy 21-ből 15 nadrág tartalmazott anilin festőanyagot: ez egy nitrogéntartalmú aromás szerves vegyület, egy mesterséges festékanyag, amely feltételezhetően rákkeltő. Ha az élettani hatásait nézzük, mérgező – a gőzeinek belélegzése komoly károkat okozhat az emberi szervezetnek. Az enyhébb panaszok közé tartozik a fejfájás, az émelygés és szédülés, súlyosabb esetben az idegrendszerre hat. Az anilin felszívódik bőrön át – tehát ha a farmerünk tartalmazza, könnyedén a szervezetünkbe kerülhet. A divatiparban elsősorban a színezés, festés során használják, farmereknél a jellegzetes farmerkék színt adó indigófesték egyik összetevője.

Az Öko-test kutatásában szeretett volna kitérni a farmerek gyártási hátterére és a készülésük átláthatóságára, azonban öt nagyobb, mindenki által ismert farmercég még csak nem is méltatta őket válaszra. Egyik megkérdezett cég sem tudta azt bizonyítani, hogy a termékek készítőinek olyan bért fizetnek, amelyből biztosított a megélhetésük. Eközben a minimálbér egyik gyártó országban sem fedezi a tisztességes megélhetést és a szervezet a szexuális zaklatásnak való kitettségre is felhívta a figyelmet.

Összességében a legjobb eredményt kapó nadrág is csak kielégítő besorolást kapott a teszt során, öt márka termékét gyenge kategóriába sorolták, négyet pedig az elégtelenbe. (Jó minősítést egyik termék sem ért el.) Sajnos az általános konklúzió az, hogy a szakértők egyik farmert sem ajánlanák nyugodt szívvel a vásárlóknak.

forrás: Oekotest.de

fotó: Unsplash