10 magyar slow fashion márka – az etikus divat jegyében

2019. szeptember 28.
Bloggerünk, PandArte is odafigyel rá, hogy ne vásároljon felesleges fast fashion darabokat – szívesebben nyúl tartós, különleges, hazai tervezésű és persze etikus slow fashion ruhákhoz. Ilyen márkákból mutat most nektek egy csokorra valót!

1. NON+ – AZ A BIZONYOS PLUSZ!

Vagyunk egy páran, de én is a NON+ rajongók táborát képviselem! Kiss Sarolta, a tervező, annyira jól eltalálja mindig több ezer Nő, köztük az én ízlésemet is, hogy minden évszakban találok nála kedvemre valót! A lenti képen láthatjátok, hogy jó pár ruhám van már tőle, és ez még nem is az összes, DE!, képzeljétek, mindegyik megvan még ( valamelyik már 5-6 éves ), ami a jó minőségüknek köszönhető. Ezért is szeretem, mert időtállóak, és bármikor felveszem valamelyiket, mindig komfortosan érzem magam bennük, de nem elkényelmesedve, hanem sokkal inkább azzal a bizonyos NON+-al megfűszerezve, különlegesen is.

nonplusz.hu

2. CAMOU DESIGN – FOTÓK AZ ALAPOK

 

ossz_006_1.jpg

Másik nagy kedvencem, Fehér Beatrix összes alkotása! Beatrix elképesztően stílusos ruhákat és táskákat tervez már több mint tív éve. Nagyon különlegesek, hiszen a saját fotóiból átalakított képek kerülnek rájuk, de nem csak a mintájuk, szabásuk is imádnivaló. Vannak elegánsabb és sportosabb darabok is, de általánosságban véve hétköznapi viseletre készülnek!

camou.hu

3. MATYODESIGN – 25 IDŐS NÉNI HÍMEZ

 

A majd tíz éve működő Matyodesign egy társadalmi vállalkozás: a kézzel készült termékkek 25 idős asszonynak adnak munkalehetőséget és megélhetést Tardon, a pici Észak-Kelet magyarországi faluban. A tervezők egész életüket két párhuzamos világban töltötték, így a város-falu kettősség adta meg az ihletet a matyodesign kezdetekor. Elfeledett minták, alulértékelt helyi tudás, és egy feleslegesnek megítélt kultúra – ők úgy gondolták, mindez bele tud folyni a jelenlegi divat világába, egy fiatalos, városi lüktetésbe. Elkezdtek hát matyó mintás ruhákat tervezni modern, a hagyománytól eltérő színekben, melyeket gyermekkori dadáik hímeztek ki kézzel. Amikor egy ruha elkészül, egy eredetigazoló címkével látják el, amin a vásárló láthatja melyik hímzőnő dolgozott a ruhadarabján és amelyen a fotó mellett a néni aláírása is szerepel.

matyodesign.hu

4. CABALA – SAJÁT MANTRA A RUHÁKBA VARRVA

 

cabala.jpg

Elek Bettina szín- és stílustanácsadó, a CABALA motivációs ruhamárka megálmodója és tervezője. Az általuk készített ruhák mindegyike igazán különleges és teljesen egyedi igényekre szabott, hiszen a vásárlóik állíthatják össze (természetesen Bettina segítségével) a számukra készülő ruhadarab valamennyi részletét. A ruha viselője választhatja ki a ruha klasszikus fazonját – testalkatának megfelelően – megválaszthatja a készülő darab méretét és színét – figyelembe véve a színtípusát, majd végül a ruha ékességét a szintén szabadon választható hímzett mantrák adják meg.” Hiszem és tapasztalom, hogy a gondolatainknak hatalmas teremtő ereje van, erre a fontos tényre alapszik a ruhamárkám alapszellemisége, miszerint minden ruhánkban rejtőzik egy hímzett üzenet. Minden egyes kabalaruha kiegészítője egy felirat, ami lehet egy motiváló mondat – amely kézenfog és lelkesít egy szürkébbnek tűnő napon – egy pozitív szó – mely pozitív rezgései hasonló pozitív hatással van ránk – egy megfelelő felirat, amely ideális irányba képes elbillenteni és észrevétlenül is segít a mindennapokon. A feliratok mindegyike megerősíti és mantra-szerűen kíséri a ruha viselőjét egész napja során. „

5. VIKTORIABOLLA – SZIMPLÁN HÉTKÖZNAPI

 

Bolla Viki nem divatmágnás, csak egy egyszerű hétköznapi nő telis-tele álmokkal. Az 11ground lifestyle blog vezetése mellett kanyarodott vissza ahhoz a gyerekkori álmához, hogy ruhákat tervezzen. Mégpedig olyan ruhákat, amik minket, hétköznapi modern nőket, önbizalommal és öntudattal árasztanak el. Hiszi, hogy a jól megválasztott alapdarabok a legnagyobb kincsei minden stílusos nő ruhatárának. Így a VIKTORIABOLLA márka célja pontosan az, hogy ezeket a minőségi alapdarabokat biztosítsa számotokra, amikben emelt fővel meghódíthatjátok az egész világot.

6. SÜEL – A KÖTÖTT RUHÁK EZER ARCÚAK

 

166079_521343871234175_1845150408_n_1.jpg

Csillag Zsuzsanna már nyolc éves kora óta a kötött ruhák bűvöletében él. Szülei több mint 20 éve alapították meg a Süel márkát, ő pedig szívesen szállt be a családi vállalkozásba, hogy új irányvonalat nyisson a piacon. Missziójuk, hogy a termékeiken keresztül megváltoztassák a kötöttről kialakult ódivatú és unalmas képet ami még mindig sokaknak a fejében él.

A Süel portfóliójában minden megtalálható amit csak a fonalak és a fantázia tárháza megenged, így a téli gyapjú poncsóktól kezdve, a tavaszi pamut csodákon át a nyári fürdőruha hálókig bármit magadra húzhatsz. A színekben és anyagokban folyton megújuló márka csak egy dologban változatlan, az irány mindig ugyanaz. Az egyszerűbb néha több, de legyen egy pici „twist”, egy apró extra, egy leheletnyi csavar!

7. POM – PIECE OF ME – VIDÁM ÉS LAZA ALAPDARABOK

 

70448621_2455389308066645_8843611586888204288_n.jpg

Lupa Nikoletta és Ledényi Tóth Gabriella közös magyar márkája a POM. Egyszerű vonalakkal megalkotott sportosan elegáns öltözékeket terveznek, a minimalizmus jegyeivel fűszerezve. Mindig arra törekednek, hogy egy alap ruhatárat állítsanak össze, amit aztán különböző kiegészítőkkel több évszakon át is hordható legyen a nők számára. Egyre többen szeretik őket és a ruháikat, nem véletlenül, hiszen az előbb említett koncepció sok nő öltözködési gondjait megoldja.

8. ENEMY IN THE WARDROBE – STÍLUSOS ELEGANCIA

 

Bizonyára mindannyiunkkal megesik, hogy tanácstalanul állunk reggel a szekrény előtt, és három átöltözés után sem tudjuk eldönteni, mit vegyünk fel a munkába. Éppen erre a problémára hivatott megoldást találni Somfalvi Erika és Varga Tina az Enemy in the Wardrobe márka kollekcióival, amelynek filozófiája az alapdarabok fontosságára és a variálhatóságra épül.

A ruhakollekció kialakításánál a kapszulagardrób megvalósítását tűzték ki célul, ami annyit jelent, hogy a ruhadarabok egymással jól kombinálhatók, időtállóak és magas minőségüknek köszönhetően nincs szükség arra, hogy ezeket a darabokat szezonról szezonra le kelljen cserélni. Azért sem, mert alapszínekkel és fazonokkal dolgoznak. Egyes ruhák a vásárlók alkata szerint választható csónak vagy V nyakkal, ujjatlan vagy ujjas verzióban. Ruháik nem egy szezonosak, legtöbb közülük évszaktól és alkalomtól függetlenül bármikor viselhető. Semmi olyan nem került be a kollekcióba, amit ők maguk nem viseltek volna. ( Forrás: Marie Claire.hu )

9. SULYAN DESIGN – A VARIÁLHATÓ KIEGÉSZÍTŐ

 

69560738_2379521195480279_6596982948187078656_n.jpgSzínes anyagok, egyszerű megoldások és praktikus viselet. Ezek jellemzik a sulyandesign kardigánokat, kendőfelsőket. A kiindulópont csak annyi volt, hogy legyen univerzális és többféleképpen hordható, így minden darab felsőként és sálként is funkcionál. A pár éve töretlenül sikeres első ötlet, a kendőfelső már kiegészült a többféleképpen viselhető kardigánnal, sállal és jógás kardigánnal. Legfrissebb a palettán a saját tervezésű anyagból készült Budapest by sulyandesign kardigán és sál.

sulyandesign.hu

10. PATENT DUO – ÉLJEN A JÓGA ÉS A FUTÁS

Árminnal, ahogy a képeken is láthatjátok, mi már régóta teszteljük ezeket a nadrágokat és imádjuk! A PATENTDUO hisz abban, hogy a ruhatervezés nem csupán egy öncélú kreatív munka, termékeivel vidámságot, színeket, mosolyt szeretne csempészni az emberek mindennapjaiba. Küldetésük, hogy a sport közben is jól érezd magad, ezért szuper kényelmes fazonokat készítenek, prémium minőségü anyagokból, amiket egyedi mintákkal látnak el.

Számukra fontos, hogy a hazai munkaerőt támogassák, ezért jógaruháikat itthon szabják, varrják. A minták speciális bőrbarát, vizesbázisú, környezet kímélő eljárással kerülnek az anyag külső felületére, ezért érzékeny bőrűek, gyerekek számára is bátran ajánlott a viseletük.

PandArte