Gabriela Hearst, a Burberry és a Gucci is karbonsemlegesek lettek

2019. szeptember 18.
Megvalósult az első két karbonsemleges divatbemutató és egy olasz luxusmárka is iparági sztenderdet jelölt ki a lépésével.

Elindult egy globális szintű szakmai összefogás a fenntarthatóbb divatiparért – gondoljunk csak az Emmanual Macron kezdeményezte G7 divatpaktumra. Gabriela Hearst az első divattervező, akinek a New York Fashion Weeken bemutatott 2020-as tavaszi-nyári kollekciója már karbonsemleges. A divatbemutatók, és a divathetek fenntarthatósága amúgy is parázs vitatéma az iparágon belül. Az Uruguay-i születésű tervező nemrég nyitotta meg londoni üzletét, melynek kialakításához csak meglévő anyagokat használtak fel – újat nem. A show kapcsán az EcoAct nemzetközi tanácsadószervezettel működött együtt. De miben is nyilvánul meg a karbonsemleges divatbemutató? Olyan modellek léptek a kifutóra, akiknek nem kellett repülőre ülniük a show miatt, a cateringet helyi és szezonális alapanyagokból készítették és adományként több szervezet kapta meg a produkcióhoz felhasznált energia árát. A tervező azonban nem titkolja azt sem, mi az, ami még előttük áll: az autókkal a bemutatóra érkező vendégek, az utazás lábnyoma. Nem sokkal utána pedig a London Fashion Weeken a Burberry is karbonsemleges divatbemutatót tartott: kompenzálták a show kedvéért odarepülő vendégek, de legfőképp a repülés lábnyomát, és a produkció építését és üzemeltetését is. Ezek mellett persze számos ügyet és projektet támogatott a brit divatház.

A Gucci a napokban jelentette be, hogy mostanra „teljesen karbonsemleges”. Az olasz luxusház nyilatkozata alapján leredukálták és már kerülik az üvegházhatású gázok kibocsátását, mind a saját épületeik esetében, mind a teljes beszállító-hálózatuknál. Együttműködnek környezetvédelmi szervezetekkel is, hogy helyreállítsák a levegő tisztaságát és ellensúlyozzák a karbonkibocsátást. A Gucci az elsők között volt, akik felállítottak egy fenntarthatósággal kapcsolatos irányelvet.

Mi is a karbonsemlegesség?

A karbonlábnyom egy személy, szervezet, rendezvény és termék üvegházhatású gázkibocsátása, ez sok mindenből tevődik össze, része a felhasznált energia (például fűtéshez), az utazás, szállítás és akár a hulladékkezelés is – persze nem mindent tud egyetlen cég kontrollálni. A definíciók szerint karbonsemlegesség azt jelenti, hogy a tevékenységünk során a lehető legkisebbre csökkentettük a karbonkibocsátásunkat, vagy szénlábnyomunkat, és a maradék kibocsátást ellentételezzük – például olyan zöld projektek támogatásával, amelyek megkötik, vagy elkerülik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

fotó: Profimédia – Red Dot