Fashion Talk: Lilu

2019. október 07.
Májusi lapszámunk címlapsztárja legalább olyan otthonosan mozog a divatmárkák tengerében, mint a kamerák kereszttüzében. Büszkén mutatjuk be új rovatunkat, amelyben divatról és öltözködésről beszélgetünk: elsőként Lilu osztotta meg velünk a gondolatait.

Mi az a ruhadarab vagy kiegészítő, amit például középiskolás korodban le se lehetett szedni rólad?

A farmer, ez nyilvánvaló! Ez mindig is így lesz, csak a szabás és a stílus ami változik: hogy most éppen sötétkék, világos, vagy szűk szárú. Ugyanúgy fel lehet venni egy üzleti megbeszélésre például blézerrel, mint gyerekekkel sétálni.

Mi az, amit régebben előszeretettel viseltél, de mai fejjel már cikinek tartod?

Minden válhat cikivé, és később újra divatossá. Ha jobban belegondolunk, a most divatos Balenciaga-cipők unokatestvérek a Buffalo lábbelijeivel, amelyek korábban nagyon cikinek számítottak már. Vagy ilyen a válltömés, amit a Balmain visszahozott, és ami ismét divatos. Vagy a leopárdminta. Inkább olyan kínos dolgok vannak szerintem, amelyek nem korszakokhoz, trendekhez kötődnek: ilyen egy elszürkült melltartó-, vagy szilikonpánt. Ezek olyan alapszabályok, amelyeket idővel megtanulunk. Az ízlésről nehéz vitatkozni. A sarokpont az, hogy valaki legyen tiszta, ápolt és illatos.

Van olyan ruhadarab, vagy kiegészítő, amit hamar megbántál, hogy megvetted?

Óriási tűsarkú arzenálom van otthon. Van például 20 éves Chanel balerinacipőm és Dolce & Gabbana bőr motoros dzsekim, nagyon vigyázok a holmijaimra. Abban hiszek, hogy létrehozom a saját vintage ruhatáram. Egy időben az volt a vízióm, hogy többet járok majd tűsarkúban, így inkább azt mondanám, hogy azokra többet költöttem, mint ami indokolt lett volna.

Mi az, amit most le se lehet szedni rólad?

„Átmeneti” testtel ez nehéz kérdés! Vettem egy-két terhesfarmert, és emellett szűk pamutruhákat hordok, mert nagyon kényelmesek. Valamint tornacipőt és veszkócsizmát! Nem raktam el a régi ruháimat, inkább csak arrébb toltam őket. Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy hamar visszanyerem az alakom, ha meglesz a baba. Az alapdarabjaim egyébként a Levi’s és Dsquared2 farmerek, a V-nyakú, szürke és fehér Wang pólóim, valamint a bőr- és farmerdzsekik.

Van kiszemelt álomdarabod vagy kiegészítőd, amire fáj most a fogad?

Kinéztem egy Golden Goose westerncsizmát, ami új szerelem! Ha pedig álomdarab, a Fendi Baguette mindenképpen ilyen. Van két vintage darabom, egy gyöngyös, amit egyszer születésnapomra kaptam és egy 22 éves, gyönyörű, fekete lakk, arany csattal. Benne van minden emlékem és 20 év után újra előszedtem. Nagyon tetszik a Dior Book Tote és a DiorCamp messenger táskája is. Nagyon hiszek abban, hogy gazdaságosabb vigyázni egy-egy jó darabra. Én mindent zsákban tárolok, mindenhez megvan, hogy mivel kell ápolni. Környezetszennyező megvenni valamit, egy kicsit hordani, azután kidobni. Lehet venni húsz darab „félrossz” zakót, vagy kettő igazán jót. Azokat mindig úgy fogod elővenni, hogy tökéletesek.

Három-négy szóban hogyan foglalnád össze azt, ahogy öltözködsz, hogyan jellemeznéd a stílusodat?

 „Egy picit franciás” – ők a stílusikonjaim. Valamint Sienna Miller és Kate Moss. Nagyon tetszik ez a „nem igyekvős” készülődés, a keresetlen sikk. Felveszek például egy ezüst Golden Goose tornacipőt, mellé egy egyszerű, fekete pamutruhát egy olyan vintage Dior kardigánnal, amit még Párizsban vettem egy használtruha boltban.

Mi volt a legjobb tanács, vagy akár kritika az öltözködéssel kapcsolatban, amit valaha kaptál és kitől?

Anyukám egy valódi stílusikon! Olyan ruhatára van, amit egy múzeum is megirigyelne. Ő mondta azt, hogy soha ne öltözz alul, se túl valamit. Nem igyekszünk, de elmegyünk, és pont oda indultunk.

Mi az, amit sosem értettél, hogy miért hordanak emberek?

Távol áll tőlem, hogy ítélkezzek. Mindenkinek van története. Attól még, hogy soha nem lenne hegyes, gyöngyös műkörmöm, akinek van, ettől érzi magát nőnek és lehet, hogy engem pont, hogy topisnak tartana. Nagyon fontos, hogy tiszteljük a másikat, mindenki máshogyan él. Ez nem csak a divatra igaz. Szeretem, hogy ilyen sokszínű a világ, és ehhez kellenek a csipkék és a platformcipők is!

Ki az, akinek a stílusát mindig irigyelted?

Sienna Miller tökéletes számomra. Szájtátva bámulom Victoria Beckhamet, de képtelen lennék erre a tökéletességre. Közben ott van Lady Gaga és Lil’ Kim is. A divatnak, de a világnak is a sokszínűségről kellene szólnia.

Ki az a divattervező, akitől bármit felvennél?

Nem feltétlenül tudnám hordani, de mint alkalmazott művészet, imádom Alexander McQueen és Vivienne Westwood alkotásait. A Balenciaga is tetszik, de csínján bánnék a feliratokkal. És ott van Victoria Beckham is. Sokat olvastam a tervezőkről, rengeteg könyvem van róluk. A McQueen-kiállítás pedig teljesen magával ragadott.

Mi volt az esemény és mit viseltél akkor, amikor-amiben istennőnek érezted magad?

Anyukámtól kértem kölcsön egy vintage Westwood-ruhát, amikor a MAC-kel mentünk Berlinbe. Ezt a fűzős, puffos ujjú ruhát viseltem a díszvacsorán, és azt éreztem, hogy de jó, hogy egyszer felvehettem!

Mit viselnél most egy vörös szőnyeges eseményen, például egy díjátadón vagy premieren?

A vörös szőnyegen sok mindent, de ha lehetne, egy Elie Saab estélyiben mennék!