Ismerjétek meg a leghíresebb kínai divattervezőt

2019. november 13.
A couture koronázatlan királynője a kínai Guo Pei, aki november elején a londoni Victoria & Albert múzeumban mutatkozott be egy különleges show-val. A ruhaköltemények megálmodójának munkáit tényleg érdemes megismerni!

Ha nem is cseng ismerősen Kína talán leghíresebb divattervezőjének neve, Rihanna 2015-ös MET gálán viselt sárga, kerek uszályos ruhája garantáltan beugrik – legrosszabb esetben már csak a valóban vicces mémek miatt.  Guo Pei nevét azonban mindenképpen érdemes megjegyezni: az 52 éves kínai divattervező és couture-mester a libanoni Elie Saab után a második ázsiai tervező, akit a francia haute couture kamara meghívott a tagjai közé. Két éves korában már édesanyjának segített ruhákat varrni, azonban akkor még csak a Mao-öltöny volt a megengedett viselet, ami finoman szólva sem engedett meg számára sok kreativitást. Végül divattervezésből szerzett diplomát és a Maót követő reformok után az egyik legelső kínai magán ruházati cégnél tudott elhelyezkedni. A cégtől 1997-ben vált el, hogy megalapítsa saját márkáját, a Rose Studio-t. Kínában a 2000-es évekre már elég ismertté vált, az ottani divathéten 2009-ben debütált: az egyik legelső darabját a kifutón maga Carmen Dell’Orefice viselte. A tervező egyébként Kínában valóságos szupersztár: hírességektől elkezdve a politikai elit tagjain át sokan viselték már látványos kreációit.

A 2015-ös Kína témájú MET-gálára Rihanna húzta fel egy még 2008-ban készült ruháját. A kanárisárga, óriási, kerek uszállyal készült estélyit körülbelül két év és több mint 50 000 óra alatt készítették el, és 25 kilót nyom! A ruha azonnal virálissá vált és mémek tömkelegének szolgáltatott inspirációt – ez volt az a pillanat, ami folytán Guo Pei nevét a nyugati közönség is megismerte.
2016 óta mutatja be couture kollekcióit, immár Párizsban. Guo Pei mestere a couture-nek a lehető leghagyományosabb formában: munkái elképesztő kézimunkával és részletgazdagsággal készülnek. A védjegye a tradicionális kínai kézművesség továbbörökítése, amelyet a nyugati ízlésnek és a XXI. század esztétikájának megfelelően önt formába. Mára 500 magasan képzett kézművest foglalkoztat a stúdiója, akik a több ezer óra alatt elkészülő kreációkon dolgoznak.

Kattints a galériára Guo Pei lélegzetelállító, Londonban bemutatott, Alternatív Univerzum kollekciójának fotóiért!

9 fotó megtekintése

fotó: Getty Images