Újabb halálos divatipari tragédia történt

2019. december 27.
Több mint 6 éve történt a Rana Plaza tragédiája, azonban nem sok változott azóta a divatipar kivitelezési oldalán. A napokban Indiában egy gyártűz újabb 40 ember életét követelte.

A 2013-as bangladesi tragédia az egész világot megrázta: a True Cost című dokumentumfilm is ezt az esetet dolgozta fel. A Rana Plaza tragédiájában több mint 1000 ember veszítette életét – olyan márkák darabjait varrták, amelyeket bármelyikünk hord. Sajnos azóta sem történt érdembeni, pozitív változás a divatipar gyártási oldalán dolgozók helyzetét illetően, Kalpona Akter, korábbi gyerekmunkás számolt be erről a tragédia 6. évfordulóján. Az sem ritka, hogy szexuális zaklatás áldozatai a varrónők – ahogy erre Vietnámban láttunk példát idén és számos divatmárka a létminimum biztosítására tett ígéretei sem teljesültek.

December 10-e világszerte az emberi jogok világnapja: 1948-ban ezen a napon fogadták el az Egyesült Nemzetek Szövetségének Közgyűlése által összeállított Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatát. Ennek fényében még tragikusabb, hogy a hétvégén Új-Delhiben tűz ütött ki egy négyemeletes, illegálisan működő, táskákat és ruhákat készítő üzemben. A tragédiában 43-an veszítették életüket. Több mint 100 munkavállaló aludt az épületben, amikor tűz ütött ki, a létesítménynek pedig nem volt tűzvédelmi tanúsítása és vészkijáratai. Számos áldozat kamaszkorú bevándorló volt, akik napi 2 dollárt kerestek.  A gyár tulajdonosát letartóztatták, de ezen kívül még több ezer illegálisan működő gyár működik országszerte.

forrás: BBC

fotó: Getty Images