Hol vásároljunk téli cipőt ökotudatosan?

2020. január 07.
Organikus, fair trade ruhák, kiegészítők, lakberendezési tárgyak terén már elég nagy a választék, azonban a cipővásárlás sokkal keményebb dió. Előre eláruljuk, nincs tökéletes választás, csak kevésbé rossz.

Irány a cipész

Tudjuk, ez nem vásárlás, azonban a legkisebb ökolábnyommal mindig az jár, ha nem vásárolunk új terméket, hanem megjavíttatjuk a régit. Nem ciki sarkaltatni, talpaltatni, sarokvédőt és zipzárt cserélni, megvarratni az itt-ott kiszakadt lábbelit! A bőr cipőknek és bakancsoknak új életet adhat egy jó boxolás vagy cipőfűzőcsere is, a textil daraboknak pedig egy alapos mosás a fűzőkkel együtt. Az elnyűtt talpbetétet is érdemes újra, esetleg vastagabbra cserélni, mert így más formát fog felvenni a cipő és újabbnak fog kinézni – ráadásul az egészségünk is meg fogja hálálni az extra támasztást.

Vintage és second hand

Ha menthetetlen a régi cipőnk, akkor jöhetnek a helyi vintage és használt ruhákat árusító üzletek! Nem feltétlenül a kilós turira kell gondolni – bár ott is kincsekre akadhatunk –, ma már léteznek designer second hand üzletek is. A vintage pedig azért jó megoldás, mert a régi cipők sokszor tartósabbak az újonnan vásárolt márkás daraboknál is, ráadásul mindig visszajönnek a divatba, most például a vastag talpú csizmák és a gumicsizma formák is hasítanak.

Helyi márkák

A helyi márkák azért lehetnek jó alternatívák, mert megspórolhatjuk rajtuk a szállítás ökológiai terhét, illetve támogathatjuk a helyi kisiparosok izmosodását is. Ugyan téli cipőkben nem olyan erősek a magyar brandek, de azért találhatunk egy-két biztos darabot. Böngésszük át a Wink, Dyan Shoes, TESHOES, NESshoes vagy a Dorko márkák honlapját!

Webshop

Ha újrahasznosított anyagokból készülő vagy éppen lebomló és vegán cipőmárkát keresünk, akkor sajnos el kell hagynunk az országhatárokat. Igen, a házhozszállítás nem a legjobb opció, de szerencsére a tudatos webshopok termékei többnyire újrahasznosított papírba vannak csomagolva és extratartós darabok is, így egy-egy jól megválasztott, univerzális cipővel jó sokáig kihúzhatjuk. A brit Will’s Vegan Shoes vagy a Vegetarian Shoes, a francia Sézane vagy Bhava, a spanyol Beyond Skin termékei környezettudatos befektetések lehetnek – főleg, ha az adott országban tartózkodva szerezzük be őket.

Fast fashion – de okosan

Meglepő, hogy szerepel a listán a fast fashion, de végső esetben, ha tényleg sehol nem találunk cipőt és alaposan átgondoltuk a választásunkat, befektetésként tekintünk rá és egy drágább, minőségibb darabot választunk, akkor a fast fashion is megoldás lehet. Persze csak komoly mértékkel. Mindig nap végén vásároljuk, mert ekkorra megduzzad a lábunk, vigyük magunkkal azt a vastagságú zoknit (esetleg állandó talpbetétet), aminek bele kell férnie a cipőbe és járkáljunk a lábbeliben minmum 10 percet vásárlás előtt!

Válasszunk olyan darabot, ami tökéletesen van megvarrva, vastag a talpa (mert akkor kevésbé veszíti el a formáját), vízálló és semleges színű, hogy minél több darabunkhoz fel tudjuk fenni. Fontos szempont még az ergonómiai kialakítás, ami nem csak egy ügyes marketingszó: ha megfelelő alátámasztással és a bokát fogó darabbal vágunk neki a télnek, akkor fel sem fog merülni bennünk, hogy egyhamar lecseréljük a cipőt! Először ne kifejezetten márkaboltokban keresgéljünk, hanem outletekben, így nem közvetlenül a fast fashion márkákat, hanem az őket továbbforgalmazó cégeket fogjuk támogatni a vásárlásunkkal.

Fotó: Unsplash