2020-ban is lesz veganuár – így érdemes belefognunk nekünk is

2020. január 01.
A január mindig az újrakezdésről szól, így remek alkalom arra is, hogy kipróbáljuk a vegán életmódot, melyet nem csak az egészségünk, de a környezetünk is meghálál majd. Azonban nem olyan könnyű egyik napról a másikra átállni a növényi alapú élelmiszerekre és életmódra: a következő 3+1 tippünkkel gördülékenyebb lehet a váltás. 

1. Kövessünk másokat

Számos vegán youtuber, instagrammer és blogger segít januárban azoknak, akik időszakosan vagy egy életre a növényi alapú étkezés vagy a vegán életmód mellett tennék le a voksukat. Csapatban könnyebb a váltás, így kövessük ezeket az embereket a közösségi média felületein, vegyünk ki a könyvtárból vagy vegyünk egy-két témába vágó könyvet, esetleg nézzünk meg néhány sorozatot a veganizmusról! Magyar fronton például Steiner Kristóf, NoraSpiration, fatimapanka vagy Soulshine by Andi csatornája és feedje segíthet, de a Magyar Vegán Egyesület vagy a Felelős Gasztrohős tevékenysége is a hasznos lehet. Mindezek mellett vannak hasznos és barátságos zárt Facebook-csoportok is, melyből recepteket és bátorságot gyűjthetünk – és barátokat is szerezhetünk – a hónap során.

2. Tervezzünk!

Legelőször érdemes egy receptgyűjteményt, egy heti menütervezőt és egy étteremlistát összeállítani, hiszen így, pontról pontra lebontva kevésbé ijesztő lehet a váltás. Nézzük meg, a növényi összetevőket honnan tudjuk a legegyszerűbben és legtudatosabb módon bevásárolni, melyek azok az éttermek, amelyeket esetleg könnyedén útba ejthetünk egy-egy zűrös napon és hogy miből érdemes vészhelyzet esetére betározni otthon. (A zab és a konzerv hüvelyesek például sok kezdő vegánt húztak már ki szorult helyzetükből.)

3. „Veganizálás”

Szuper lehetőség a veganuár arra, hogy más konyhák ízeivel is megismerkedjünk, azonban néha, ha ránk tör a nosztalgia, jó, ha van néhány klasszikus húsos-tejes-tojásos recept is a zsebünkben, amit könnyen veganizálhatunk. A tojást például csicseriborsóliszttel és fekete sóval, a húst szejtánnal, tofuval, sült padlizsánnal vagy vörös babbal, a tejtermékeket szójakrémekkel, zabtejszínnel, kesusajtokkal, a mézet pedig juharsziruppal vagy agavéval helyettesíthetjük olykor.

+1. Ne a tökéletességre törekedjünk

Ha véletlenül becsúszik egy-egy nem vegán termék, akkor se dőljünk a kardunkba, gondoljunk azokra az étkezésekre, amikor sikerült betartanunk az önmagunknak állított célokat. Már heti 1-2 vegán nappal is rengeteget csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Inkább legyen egy „tökéletlen”, de kiegyensúlyozott hónapunk, mint hogy végig stresszként éljük meg a kihívást és elmenjen egy életre a kedvünk a növényi táplálkozástól és a vegán életformától.

Fotó: Unsplash