Nem környezetbarát, ha az ünnepek alatt folyamatosan megy a Netflix és égnek a fényfüzéreink

2019. december 24.
Lehet karácsonykor vegán, helyi alapanyagokból a menü, textilcsomagolásban az ajándék, ha közben az egész világ fényárban úszik. Talán az elmúlt időszakban kevesebb szó esett róla, de az áramfogyasztásunkra is oda kell figyelnünk egész évben – és főként az ünnepek alatt. 

Szintet lépett a fényszennyezés

December elején rekordot döntött a hazai áramfogyasztás a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. Valószínűleg azért most, mert a közterek kivilágítása jócskán befolyásolja az áramfogyasztás, azonban e mellett a lakossági áramfogyasztás-növekedés is jelentős december hónapban. Az otthoni fényforrások fokozott használatát és a szabadidő online felületeken való eltöltését érdemes átgondolnunk elsősorban a környezettudatosság érdekében.

Mérsékeljük a fényfüzérek használatát

A NASA videója szerint az űrből a föld egyes területei karácsony és újév között mintegy 50%-kal fényesebben látszanak. Ugyan a közterületeken lévő fények felelősek ezért leginkább, de azért fontos, hogy háztartásonként se mértéktelenül égessük a fényfüzéreket. Nem azt mondjuk, hogy egyáltalán ne legyenek ilyen fényeink, de az fontos, hogy csak akkor kapcsoljuk be őket, ha a közelben vagyunk, illetve hogy háztartásonként 1-2 füzérnél többet ne használjunk és azok mindenképpen LED-ek legyenek. Válasszunk inkább helyettünk szója- vagy viaszgyertyákat, ha emelni szeretnénk az ünnep fényét!

Érdemes a netezési szokásainkat is korlátozni

A netes tevékenységeink nem csak annyiban környezetterhelőek, hogy áram működteti a gépeinket, hanem az is jelentősen megdobja az ökolábnyomunkat, hogy minden Google keresésünk, Netflix streamelésünk, videojáték-letöltésünk vagy bármilyen más adatforgalmunk a földön lévő több millió szerverközpont egyikében fizikálisan is megjelenik, azaz áramot fogyaszt, sőt, ahhoz is rengeteg energia kell, hogy hűtsék ezeket a szerverközpontokat és összekössék őket az óceánon keresztül a kontinensek között. Egy 2015-ös kutatás szerint az internet annyi üvegházgázt bocsájt ki, mint a globális légi közlekedés. Próbáljuk csökkenteni az interneten és általánosan a képernyők előtt töltött óráinkat és válasszunk olykor teljesen offline tevékenységeket is – a közérzetünk és a bolygó is meg fogja hálálni!

Fotó: Unsplash

Források: bbc.co.uk, nasa.gov, penzcentrum.hu