A munkásnadrágok is lehetnek stílusosak

2020. március 30.
Az utóbbi időben az oldalzsebes munkásnadrágok virágzását vehettük észre olyan high-end tervezőknél is, mint például Dries Van Noten, mégis még mindig erőteljes ambivalenciát érzünk irántuk. Sokunk szemében ennek a nadrágnak a létezése is talány, a viselése pedig egy igazi fejtörő. A következőkben azonban bebizonyítjuk, hogy nemcsak kényelmes és praktikus, de szemrevaló is tud lenni egy-egy munkásnadrágos szett. 

Mielőtt belemelegednénk, a félreértések elkerülése végett illik tisztázni, hogy a cargo nadrág és a cargo rövidnadrág csak a divatvilág szótárában viseli a cargo nevet, eredetileg azonban nem erre a fazonra vonatkozott. A cargo nadrág, az általunk ismert hosszú, a lábszár két oldalán zsebekkel rendelkező fazon, amely a II. világháború idejéből származik, és katonai, heroikus gyökerekkel rendelkezik. Kurta változata a ’90-es években kreált másolat, ami az Abercrombie & Fitch és az Old Navy márkák által terjedt el, amolyan halász-vadásznadrág esztétikát felidézve.

A valós cargo nadrágok lassan alakultak át a bővebb fazonú elődjükből, amely a hetvenes években a tiltakozást reprezentáló ruhadarab volt. Lázadó, grunge alapdarabbá alakult át a kilencvenes években, majd a pophercegnők kötelező elemévé szelídült – ahogyan azt Britney Spears outfitjei között is láthattuk annak idején.

Pepe Jeans x Dua Lipa nadrág, 36 800 Ft  H&M Studio bordázott atléta, 8995 Ft  Stand Studio pitonmintás dzseki, 3900 SEK Zara bakancs, 35 995 Ft  Thomas Sabo gyöngysor, 149 €

A kifutókon folyamatosan újra és újra felbukkant ez a darab, de az utóbbi időkben egyenesen a divatshow-k sztárjává vált. Olyan prémium divatmárkák körében is láthattuk, mint a Dior, a Louis Vuitton vagy a Dries Van Noten, de a fast fashionben is tombolt – többek között az ASOS vagy az Inditex csoport márkái ölelték keblükre, ezúttal kellemesebb, hordhatóbb sziluettekkel és luxusanyagokkal téve kellemesebbé addigi durva, munkások világát idéző küllemüket.

A Sies Marjan tervezője, Sander Lak 2019-es tavaszi kollekciójában dolgozta fel a szóban forgó darabot. Édesapja olajműmunkásként viselt egyenruhája ihlette a bőszárú, utilitarista, csatos pántokkal díszített művét, amely a füstös indigókék és a mustárszínű szaténviszkóz anyagából adódóan különös, fesztelen nőiességet áraszt.

BDG nadrág, 69 $ 69  Miss Selfridge tweedblézer, 59 £ Orelia London szívmedálos fülbevaló, 25 £ Aranáz táska, 312 $ CCC magas sarkú szandál, 9790 Ft

Elgondolkozhatunk, melyik ruhadarab vált ki még annyi kettős érzelmet, mint ezek a munkásnadrágok. Sokak szerint a zsebek túlzóan méretes és ormótlan külleme, lezsersége és szabásvonala mentes mindennemű eleganciától és aránytól.

De nem a cargo nadrágok szerencsétlen formája a leglényegesebb tényező. Az angol kultúrtörténész, Benjamin Wild panaszai szerint a nadrágok háborús konnotációi és asszociációja torzította el elménkben a nadrágról alkotott véleményünket. Az ő magyarázata szerint, 1990 – és mindent elárasztó feltámadása – után a munkásnadrágok szoros kapcsolatba kerültek az extrém viselettel, a hanyagsággal és a különösebb fáradozást nem igénylő megjelenéssel, amely magyarázhatja elutasításunkat. Egyesek szerint csupán kinti sportokhoz, a kerti grillezésekhez illik csupán ez a megjelenés.

Nem azt javasoljuk, hogy idézzük újra 2004-et és Cady Heron Havaianas szettjét, hiszen azóta a divat nagyon hosszú utat tett meg, az utility chic viszont tagadhatatlanul visszatért! Míg Jennifer Aniston évek óta ragaszkodik hozzájuk, az új generáció képviselői is – Billie Elish, Dua Lipa, Gigi Hadid vagy Kaia Gerber – a kellő frissességgel képesek voltak megoldásokat találni, és tovább éltetni a trendet.

Bershka nadrág 8995 Ft Pinko japánmintás kabát, 295 € 295 Uterqüe csíkos ing, 31 900 Ft Kurt Geiger szandál , 136, 99 € Cult Gaia táska, 125 700 Ft Max Mara Weekend öv, 115 €