Újra feltörőben a csíkos kötöttek trendje

2020. március 27.
Ha akad egy ruha, amelyet érdemes beszerezni magunknak, mielőtt elkezdődne úgy igazán a tavasz, az egy csíkos kötött ruha. Leszámítva a sziluetteket, a színpalettát és a hosszakat, számtalan ismétlődő változatát láthattunk ennek az egyszerű és könnyed anyagú alapdarabnak a kifutókon is, de néhány évtizeddel ezelőttről is emlékezhetünk a trendre. 

Viselhetjük őket a mindennapokban, a vakációinkon teniszcipővel, lapos szandállal vagy papucscipővel – megkímélve lábunkat az előttünk álló hosszú sétáktól. Néhány markánsabb ékszerrel, kisméretű táskával és pántos magas sarkú lábbelivel tökéletes alternatívát jelenthetnek egy esti szórakozás alkalmával. Létezik belőle tökéletes változat mindenkinek, egyedi stílusának és alakjának megfelelően. Victoria Beckham kifutóján még egy három részből álló opció is bemutatásra került!

A Zimmerman kifutóin is megcsodálhattuk a kötött termékek csodálatos világát. A lánytestvér duó indította márka 1991 óta kápráztat el bennünket főleg a tavaszi–nyári kollekcióival. Egy hatalmas, monokróm tengeri hullámokat és eget mutató vászon előtt vonulnak fel a színpompás ruhaköltemények, amelyek hűen tükrözik a kreatív igazgató inspirációját, amely az ausztráliai nyár volt. A színpaletta a sziennától egészen a citruszöldekig ívelt, csúcspontját a mély türkiz árnyalatokban és a tojáshéjban érte el. Az érzékiség és a kifinomultság nevében készült szettek rettentően magas színvonalat ütöttek meg, a művészien tervezett szabászati műremekek a dekupázsokkal és a merevségüket meghazudtoló könnyedséggel múzeumba valók. Az izgalmas textúrák váltakozása az áttetsző, hálós anyagokkal, valamint a harangujjak és a túlzott vállméretek dinamikus sziluetteket hoznak létre – megőrizve a feminitás minden jegyét. A perforált, horgolt ruhákat, a lenvászont és az újságmintákkal tarkított selymeket méretes, rétegezett nyakláncok modernizálták. A bő vonalakat pedig selyemből készült kötélövek húzták vissza – elkerülve így a slamposságot.

Az Altuzarra is színre lépett csodálatos kötött ruháival. A divatház számára a múlt és a jelen találkozásának ötvözése szolgált inspiráció gyanánt. Az nagymamáinktól és édesanyánktól tanult kötési technikák most életre keltek: az örökölhető ruhadarabok nem csupán minőségükben támasztják alá az eszmét, hanem felidézik a tervező gyermekkorát és a tanult mesterséget, mindez pedig vibráló színvilágával tette még ellenállhatatlanabbá a kollekciót.

Gabriela Hearstöt és az „amerikai Hermès” jelzővel illetett kollekciójáról is szót kell ejtenünk. A fennkölt anyagválasztás mindig is jellemezte a tervezőt, amely ezen a bemutató sem volt másképp, idén ő is főleg a kézművességre koncentrált. Itt a párosítás könnyed anyagok, selyemkrosé és New Yorkban készült makramébőr között jött létre. A leginkább említésre méltó tényező ezen a bemutatón pedig a természet tiszteletben tartása volt, hiszen a Hearst elsőként az iparban karbonsemlegesnek mondhatta magát.

A modellek haja elektromos áram felhasználása nélkül készült, valamint a gyártásban termelődött hulladék a végsőkig csökkent. A kézimunkák, amelyekkel készültek a ruhák, Hearst sajátossága, így sokkal nehezebb bármely jellegű másolása. A vágyódással eltöltő ruhaáradat között kiemelkedik egy napraforgósárga pamutselyem kreppruha, amelyet derekánál egy geóda díszcsatos öv ölelt körül. Emellett egy fércmű köpenyruha is a kedvencünk, amely káprázatos külsején túl környezetkímélő lenből készült, így előállítására mérhetően kevesebb vízre van szükség az elterjedtebb változatához, a pamuthoz képest.

Ezekkel a bemutatókkal a tudatunkban bátran készülhetünk a nyárra, hiszen inspiráció akad bőven. A szabadidőnket felhasználva pedig akár mi is belekóstolhatunk a kézművesség világába: sajátítsuk el a kötés, a horgolás vagy a szövögetés mesterségét. Így akár mi is elkészíthetjük a nyaralós gardróbunkat!