Mihez kezdjünk a kedvenc ruhadarabjainkkal, ha kiszakadnak?

2020. május 10.
A karanténidőszakban minden héten szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat második részében a Pinkponilo alapítójával, Kudron Annával beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például ruhajavításhoz mutatunk két trükköt.

Persze a válasz az, hogy varrjuk meg, és véletlenül se dobjuk ki egy apró szakadás vagy lyuk miatt, de nem mindegy, hogy hogyan!

Általában a sokat hordott ruhadarabjainkon a szakadás azért keletkezik, mert megritkul bizonyos helyeken az anyag, amit néhány öltéssel egy időre megerősíthetünk ugyan, de hosszú távon mégsem fog tartós eredményt nyújtani – amellett, hogy sajnos még a legszebben kivitelezett öltések is látszódni fognak a ruhán.

Ezért Kudron Anna az Instagram-liveunkban azt a tanácsot adta, hogy elrejtés helyett próbáljuk meg éppen az ellenkezőjét: kiemelve megjavítani azokat a ruhadarabjainkat, amelyektől nem szeretnénk megszabadulni a szakadások ellenére sem.

1. Gombok

Vérmérséklettől és stílustól függően válasszunk néhány szép gombot, és varrjuk tele a szakadás körüli területeket. A sok gombfelvarrással megerősítjük a területen az anyagot, ráadásul költséghatékony módon egy kis izgalmat is vihetünk így a ruhadarabba.

2. Szétvarrás

Ha már varrás, legyen kövér! Új holmikat is szétroncsolva, rojtosan, fakítva vásárolunk, így simán belefér a ruhajavításba is az extravagánsabb stílusú foltozás. Menjünk át a lyukakon és szakadásokon egy- vagy többszínű cérnával – akár több irányból is –, és máris menő, rockos foltot kapunk a kedvenc nadrágunkra.