Tápláló és ragyogásfokozó DIY arcpakolások otthonra

2020. április 03.
Elfogytak a fátyolmaszkjaid és nem szeretnél egyből a drogériába rohanni? Szépségbloggerünk, Peonilla most megoszt veletek két olyan egyszerű, otthon kikeverhető arcpakolás-receptet, amikkel garantáltan búcsút inthetsz a fakó, dehidratált bőrnek!

Kefires-kurkumás-mézes maszk

A kefir az egyik kedvenc alapanyagom, ha házi maszkokról van szó, mégpedig azért, mert egyrészt probiotikum-tartalmánál fogva erősíti a bőr savköpenyét, kiegyensúlyozza a pH-ját, csökkenti a gyulladásos tüneteket (pl. akne, rosacea), nyugtat és hidratál, másrészt mivel tejsavat is tartalmaz, egyfajta AHA-savként enyhén hámlaszt is. A kurkuma szintén nagyon értékes összetevő: elképesztően gazdag antioxidánsokban, tehát fiatalít, feszesít, emellett fertőtlenítő, antibakteriális, folthalványító és ragyogásfokozó hatású. Egyébként belsőleg is páratlan az egészségre gyakorolt hatása (az immunerősítő kurkumalatte receptemet itt találod). Végül a méz azért került bele, mert szuper regeneráló, hidratáló, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, ha tehát pattanásokkal küzdesz, kihagyhatatlan.

Hozzávalók:

1 evőkanál kefir
1 csapott kávéskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál méz

Elkészítés:

Egy kis tálkába tedd bele a hozzávalókat, és alaposan keverd el. Egy ecset (vagy a kezed) segítségével óvatosan oszlasd el az arcodon a kencét. Vigyázz, mert eleinte kicsit csöpögős, jó ötlet egy olyan törölközőt, amit nem sajnálsz (a kurkuma foghat), a nyakad köré tekerni. Ejtőzz 15-20 percig, aztán langyos vízzel mosd le, és élvezd a pihe-puha bőröd.

Tudtad?

Banános-avokádós maszk

A banán az egyik legjobb hidratáló, nyugtató gyümölcs. Fontos szépítő vitaminokat és ásványi anyagokat (A-, B-, C-, E-vitamin, cink, kalcium, magnézium, foszfor, vas) rejt, feszesít és visszaadja a bőr egészséges ragyogását. Eközben az avokádó magas egészséges zsírtartalma táplál, feltölt és kisimít. A jojobaolaj egy extra löket, ha száraz, dehidratált a bőröd, de el is hagyhatod, ha nincs otthon, vagy használhatsz más, hidegen préselt növényi olajat is, amit szeretsz.

Hozzávalók:

fél banán
1/3 avokádó
néhány csepp jojobaolaj (opcionális)

Elkészítés:

Egy kis tálkában villával nyomkodd szét a banánt és az avokádót, majd adj hozzá néhány csepp jojobaolajat, és keverd össze az egészet alaposan. Ha selymesebb textúrát szeretnél, akkor inkább tedd turmixgépbe a hozzávalókat. Vidd fel a maszkot az arcodra, és 15-20 perc elteltével langyos vízzel mosd le.
Tipp: A banán héját ne dobd ki! Tudtad, hogy a belseje amellett, hogy nyugtat, táplál, finoman hámlaszt is, így pigmentfoltok ellen igazi csodafegyver? Sőt, a túlzott olajtermelést is visszafogja. Az arcpakolás felvitele előtt érdemes óvatosan átdörzsölnöd a bőröd vele.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images, Unspalsh