A divat jövője – és az Armani eddigi 45 éve

2020. július 06.
Az elsők között volt, aki a tevőlegesen is reagált a COVID–19 veszélyhelyzetre: a biztonságot előnyben részesítve lemondta a haute couture bemutatóját, átszervezte a munkát, és miközben a berobbanó járvány miatt megszorult kórházakat támogatta, a divatvilág hibáiról is volt ideje elmélkedni. Ki máshoz fordultunk volna a divat jövőjét firtató kérdéseinkkel, mint a napokban a 86. születésnapját és tervezői karrierje 45. évfordulóját ünneplő Giorgio Armanihoz? Ő pedig örömmel válaszolt a magyar Marie Claire-nek.

Milánó, 2020. február 21. Hatalmas tömeg közepén állva várom, hogy kinyíljon a terem ajtaja, ahol az Emporio Armani divathétre meghirdetett bemutatója kezdődik. Először léphetek be „György király” udvarába, ahol már lejjebb is vették a fényeket, indul a show. Elegáns és érzéki, romantikus és szokatlan, kifinomult és öntörvényű. Az Armani-nőt alkotója nem csupán mesés ruhákba öltözteti, de életmódját, képzeletét is megszabja a stílusával. Az Armani-nő júliusban tölti be 45. évét: 1975-ben kezdődött Giorgio Armani karrierje, aki születésnapját is júliusban ünnepli, idén 86 gyertyát fújhat el a tortán. Sokáig éljen a király! De álljunk meg egy pillanatra, mielőtt elengednénk magunkat, még beszélnünk kell komoly dolgokról, a drámai tavaszról, a furcsa nyárról és a kérdésekkel teli jövőről.

Mindenekelőtt érdekelne, hogy hogy van, és hol tölti ezeket a heteket, napokat?

Jól vagyok, köszönöm. Milánóban, a munkatársaim egy szűk csapatával dolgozunk a következő kollekciókon. Új munkaállomást teremtettem, ahol betartjuk a biztonságos munkavégzéshez szükséges ajánlásokat.

Négy hónappal a járvány kezdete után hogy érzi, megváltozott a magánélete, és az, ahogyan divattervezőként gondolkozik?

A járvány mélyen megrendített, mint ahogy, gondolom, mindenki mást is. Hatással lesz az alkotásaimra, ez kétségtelen, annál is inkább, mert a kreációim mindig a bennünket körülvevő valóság megfigyelésével születnek. Nézem, hogyan öltözködnek az emberek, fontos inspiráció, amit magam körül látok. Ma minden korábbinál lényegesebb az egyensúly megteremtése a testünk és a tudatunk, a testünk és az öltözékünk, az ember és a környezete között. Kiegyensúlyozottság nélkül nem érezhetjük jól magunkat, de nélkülözhetetlen az eleganciához is.

Bonyolult időket élünk, amelyek azonban vezethetnek akár józanabb viselkedéshez és divattervezéshez is. Elképzelhetőnek tartja, hogy a divat újjászületésének is tanúi lehetünk a közeljövőben, legalábbis ami a tudatosságot, az odafigyelést illeti?

Teljes mértékben. Ez a válság lehetőség a lassításra, a dolgok újraszabására, egy reális látóhatár megrajzolására. A bolygó lakóiként mindannyian felelősek vagyunk a Földünkért és másokért. Nekünk, tervezőknek az a felelősségünk, hogy gyönyörű dolgokat készítsünk, de kevesebbet, és azt a keveset jobban. Visszatérve a fenntartható tempóhoz, elvégre a luxuscikkek elkészítése, de az értékelésük is időt igényel. Véget kell érjen ez a féktelen, lázas időszak, ami nem tesz jót sem a kreativitásnak, sem a kereskedelemnek, és a környezetnek sem.

Szerző: Mario Cossu
Fotó: Getty Images

Az interjú folytatását megtalálod a júliusi–augusztusi lapszámunkban!