Neked műanyagból van a ruhatárad?

2020. július 07.
2020-ban már nem feltétlenül tudjuk megmondani az üzletben első ránézésre, hogy a kabát, amit a kezünkben tartunk, bőrből vagy élethű műbőrből készül, vagy éppen az adott lenhatású nadrág tényleg lenből van vagy len hatású műanyagból. Az alábbi anyagismeret-kisokost azoknak szánjuk, akik már kicsit elvesztek az anyagok útvesztőjében, de mégis szeretnének jól dönteni.

A természetes anyagok

Selyem: Klasszikusan a selyemhernyó gubójából előállított anyag, története a Kr. e. 3. évezredre nyúlik vissza. A selyemfényt csak a selyem tudja produkálni, a poliészternek más csillogása van, innen – és az árból – lehet következtetni arra, hogy az adott anyag természetes-e. A selyemszövet típusai a taft, kreppdesin, kreppzsorzsett, kreppszatén, düsessz, organza, szatén, pongé, twill, bourette, illetve vadselyemből készühet doupion-, honan- vagy a santungselyem.

Gyapjú: A juh szőréből készülő gyapjú a selyem mellett a másik legfontosabb állati eredetű alapanyaga a ruhaiparnak. Elsősorban télen szokás gyapjúból készült ruhákat hordani, azonban például a férfi öltönyök esetében gyakran találkozhatunk vékony, kifejezetten nyári haszánálatra is alkalmas gyapjúszövettel, amelynek nem ritka a selyemmel való keverése sem.

Pamut: Gyapotból előállított anyag, az egyik legfontosabb és legősibb növényi alapú nyersanyagunk. Fehérneműk, pólók és nadrágok alapanyaga, nagyon jó nedvszívó tulajdonsággal bír.

Len: A len a gyapotnál is ősibb alapanyag, az ókori görögök tunikái is ebből készültek. A len stílusához a finom gyűrődés hozzátartozik, nem szabad szétvasalni a lenes anyagokat.

Vegán bőr: Új technológia, amelyet a környezettudatosság hívott életre. Nincs benne állati eredetű alapanyag, de műanyag sem. Mesterségesen előállított, de természetes alapanyagokból álló anyag, például különböző növényi rostokból préselt matéria.

Nem természetes anyagok

Tiszta műszál: Könnyen kezelhető anyagfajták, amelyek jól bírják a mosást és nehezen bomlanak le, viszont nem bőrbarát anyagok. „Poli”-val kezdődő anyagok ezek, a címkén így tudjuk felismerni őket.

Műbőrök: A műbőr csak a nevében bőr – műanyagalapú festéket visznek fel textiles alapokra, így érik el a bőrjellegű hatást. A műbőr nem egyenlő a vegán bőrrel. A műbőrnek környezetszennyező az előállítása, sok száz év alatt bomlik le, ráadásul az élettartama is hihetetlenül rövid.

Mikor jó a nem természetes anyag?

Van helyük a világban a poliészter anyagoknak, például sportolásnál, funkcionális ruházatnál jól jöhetnek, mert elvezetik a hőt és az izzadtságot, így nem gyűlik az fel a ruhában, azonban mindig érdemes minőségi, szépen megvarrt ruhadarabokat választani ebben az esetben is. Sőt, tengeri hulladékból, PET-palackokból előállított darabokat is vásárolhatunk már.

Csupán attól, hogy természetes anyagokat veszünk, nem leszünk környezettudatosak, a természetes anyagok előállításának is van ökolábnyoma, viszont mivel sokkal hosszabb ezeknek az anyagoknak az élettartama, illetve használat után sokkal könnyebben bomlanak le, érdemes ezeket előnyben részesíteni. Azonban az ökotudatosság kulcsa a mértékletes, átgondolt vásárlásban is rejlik!


Kapcsolódó