3 ökotudatos dolog, amit érdemes megtartanunk a karantén után is

2020. június 09.
Ne menjünk oda vissza, ahol kiléptünk a pandémia előtti életünkből – halljuk sok helyen mostanság. A mókuskerék feladásának nagyon fontos lépése az is, hogy emlékezzünk arra, a Föld mennyire fellélegzett az elmúlt hónapokban, és hogy ez a néhány hónap azt is megmutatta, a klímakatasztrófa végkimenetele még nem olyan egyértelmű!

1. Kevesebb utazás

Hihetetlenül kitisztult a levegő még a legnagyobb világvárosok körül is annak köszönhetően, hogy az emberek az utóbbi időben maximum egészségügyi sétákra mozdultak ki a lakóhelyükről. Persze nem azt mondjuk, hogy ennek ezután is így kell lennie, az viszont biztos, hogy sokunknak nagyon régen nem volt alkalma megfigyelni az éledező természet tavaszi csodáját. Ne hagyjuk, hogy elmúljon a természettel való újrakapcsolódásunk élménye, ha csak tehetjük, sétáljunk, biciklizzünk, rollerezzünk, esetleg tömegközlekedjünk az autó helyett! Ha környezettudatos eszközökre váltunk, akkor talán megsürgetjük azt az infrastrukturális fejlődést is, amely biztosítja a nagyvárosaink biztonságos közlekedését a nem autót használók számára is.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a vírus következményeképpen kevesebb fölösleges, távolból is egyszerűen letudható meeting és sokkal több home office vár ránk a jövőben, így nemcsak nyugodtabb, egyéni tempóban fogjuk legtöbben végezni a munkánkat, de az autóra sem lesz szükségünk nap mint nap!

2. Helyi üzletek támogatása

A karantén alatti bevásárlásnak annyi hozadéka biztosan volt, hogy elárasztották az internetet a kis, lokális márkák is, akikről eddig talán még nem is hallottunk. Magyar ruhák, lakberendezési áruk, zöldségek és gyümölcsök, pékségek, delikáttermékek webshopja színesíti az áruházláncok már meglévő online kínálatát. Tartsuk meg a jó szokásunkat, és támogassuk a vásárlásainkkal a kis helyi, kerületi termelőket és kézműveseket, mert így közelebbi és érzelmi viszonyt tudunk kialakítani a minket körülvevő tárgyakkal és az általunk fogyasztott élelmiszerrel is.

Azt is megtanultuk az utóbbi időben, hogy van olyan, amikor egy-egy élelmiszer nem kapható, és hogy nem kell megszokásból túlvásárolni magunkat. Ha drágálljuk a helyi termelők és alkotók portékáit, akkor átnézhetjük számszerűen, hogy mennyibe kerülnek az áruházban és a fast fashion láncoknál vett dolgaink, és hogy hány százalékát nem fogyasztjuk el idő előtt vagy nem hordjuk elégszer. Lehetséges, hogy ugyanannyi pénzből kevesebb, de jobb minőségű cuccot tudtunk volna vásárolni.

3. Rendelés helyett főzés

A legtöbbször a főzés éppen annyi, ha nem kevesebb időt vesz igénybe, mint az ételrendelés. Ráadásul nem is fogunk naponta egy halomnyi fölösleges műanyag- és papírhulladékot termelni csak az étkezéseink következményeképpen. Arról nem is beszélve, hogy az esetek nagyon nagy százalékában a főzés mindig pénztárcabarátabb opció. A karantén alatt tízezer kovásznevelő pék, cukrász és séf országa lettünk, amit kár lenne elfelejteni most, hogy kezdünk visszarázódni a régi kerékvágásba. Csatlakozzunk a közösségi médiás főzőközösségekhez, nézzük meg, mik éppen az idényzöldségek és gyümölcsök, és dobjunk össze valami tápáló finomságot a két kezünkkel a jövőben is! A főzés meditációnak sem utolsó, ráadásul azzal, ha friss, hazai alapanyagok jelentik az étkezésünk jelentős részét, a természethez is egészen más szinten tudunk kapcsolódni.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!


Kapcsolódó