Miért káros a mikroszálas kendő, és mivel törölgessünk helyette?

2020. május 30.
Minden szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Múlt szombaton, a live rovat ötödik részében a Cycle marketingvezetőjével, Fedor Mariannal beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például Mariann felhívta a figyelmünket egy érdekes tényre a mikroszálas kendőkkel kapcsolatban.

A mikroszálas kendők sok háztartás megmentői: praktikusak, jól tisztíthatóak és egy pillanat alatt összeszedik a port bármilyen felületről. Azzal azonban kevesebben számolnak, hogy a mikroszálas kendő azért mikroszálas, mert az egyik fő alapanyaga a mikroműanyag, azaz az 5 mm-nél kisebb darabokra bomló, műanyagból álló szál, amely az egyik legnagyobb ellensége a környezetvédőknek, ugyanis méretük miatt máig megoldatlan az összegyűjtésük és kezelésük. Ezek azok a műanyagrészecskék, amelyeket beviszünk a szervezetünkbe az ételeinkkel és italainkkal is, és amelyek (elsősorban) a tenger élővilágának emésztőrendszerében is felgyűlnek.

Minden műanyag tartalmú használati tárgy aprózódásával keletkezhetnek ilyen mikroműanyag-részecskék, az egyik legnépszerűbb takarítóeszközünkből pedig egyenesen potyognak ezek a mikrodarabkák. Arról nem is beszélve, hogy a tisztítószerek is úgy fejtik ki maximálisan a hatásukat, ha 100%-ban természetes alapanyagú kendőkkel kombináljuk őket. Így válasszunk törölgetéshez 100% pamut-, len-, vászonanyagokat, akár a régi, de természetes anyagból készült, felszabdalt ruháink is tökéletesek erre a célra.

Fotó: Getty Images

További gyakorlati ökotippért kattints IDE!


Kapcsolódó