Anyáink, nagyanyáink szabásmintái csak rád várnak!

2020. július 09.
Szereted az egyedi, kézzel készült ruhákat, van kézügyességed, és mindened a varrás? Ezt az oldalt neked találták ki!

Még elevenen él bennem, ahogy minden hónapban elzarándokolunk anyukámmal a postára, mert megérkezett a várva várt Burda Németországból. Én akartam először átlapozni, magamba szívni a ruhákat, a fotókat, a nagybetűs divatot! Még ma is emlékszem a színekre, mintákra, formákra, képekre – a gyermeki agy csodája… A legtöbbször addig jutottam, hogy bejelöltem, ami tetszik, amit ha majd nagy leszek, hordani fogok.

Felnőve sem tanultam meg varrni, sajnos nincs türelmem a varrógéphez – épp ezért gondolok irigykedve azokra, akik maguknak varrják ruhadarabjaikat, eligazodnak a szabásmintákon, jelzéseken, figyelnek az arányokra, távolságokra, időt áldoznak arra, hogy a vágyott darab elkészülhessen.

Azoknak szól hát ez a gyűjtőoldal, akiket több türelemmel áldott meg az ég, mint engem. Ők akár a 20-as, 30-as éveket is kipécézhetik, ha az a kedvenc korszakunk, onnan is találhatnak terveket. Akarsz egy fürdőruhát 1935-ből? Nem probléma. Vagy egy retró kis feketét 1960-ból? Szerintem azt is gond nélkül fogsz találni. Fantasztikus időutazás szabásmintákon, korabeli illusztrációkon, magazinokon keresztül – hogy valami mai és mégis klasszikus készülhessen, ami nem mellesleg egyedi és csakis a tiéd.

Vintage esküvőre, strandolásra fel!

szabasminta-vintage-eskuvo

szabasminta-vintage-furdoruha

Fotó: Vintage Sewing Pattern, Getty Images