5 ökotudatos hobbi karanténidőszakra

2020. április 21.
Összegyűjtöttünk 5 olyan hobbit, amelyet ha elsajátítunk a karanténidőszak alatt, akkor egyben az ökotudatos törekvéseinkkel is szintet tudunk lépni!

1. Gyertyaöntés

Ha te is abba a csoportba tartozol, aki sajnálja kidobni a legszebb dekorgyertyák üvegét, miután kifogyott a tartalma, akkor van egy jó hírünk: ha összekaparjuk a maradék viaszt a gyertyáink aljáról, akkor a legszebb megmaradt üvegekbe új gyertyákat is önthetünk! Ha igazán ökotudatosan szeretnénk megoldani, akkor paraffin helyett környezetbarát alapanyagokkal is dolgozhatunk. Mostanában elöntötték a Pinterestet a citromgyertyás inspirációk is, ha például csonkig égett teamécseseink vannak, akkor azok maradékát öntsük félbevágott citrom héjába – amellett, hogy nagyon különleges lesz a végeredmény, még a rovarokat is távol tarthatjuk a segítségével, ugyanis a citrom természetes rovarűző. Jól jöhet, ha például este az erkélyen boroznánk!

2. Bútorfelújítás

Mondanunk sem kell, hogy a bútorfelújítás mindig ökotudatosabb, mint az új bútorok vásárlása. Mikor állnánk neki az ütött-kopott tárgyaink stílusossá tételéhez, ha nem a karantén alatt? Nagyon ajánljuk a YouTube kreatív tartalmait és a Pinterestet, mielőtt belevágnánk a munkálatokba, hiszen bármilyen jó mókának tűnik például a nagyitól kikönyörgött régi kredenc felújítása, néhány profi eszközre és praktikára azért mindenképpen szükségünk lesz. Ha nincs meg mindenünk a felújításhoz, akkor szerencsére már számos hobbiboltnak is van webshopja, kivételesen most ezt válasszuk a személyes átvétel helyett!

3. Varrás

Ha netán ott porosodik valahol a sarokban egy megörökölt varrógép, vagy beszereztünk egy kezdőknek szánt masinát a közelmúltban, akkor itt a tökéletes idő a felfedezéséhez! Ha minderre nem szeretnénk áldozni, akkor elég egy alap varrókészlet is ahhoz, hogy elkezdjünk gyakorolni zoknit stoppolni, felhajtani a nadrág szárát, maradék anyagból retró hajgumit vagy éppen textilmaszkot készíteni. Haladók elmerészkedhetnek a szabásmintákig is: nem tudunk menőbbet elképzelni, hogy a karantént egy saját varrású nyári ruhácskában hagyjuk magunk mögött. Arról nem is beszélve, hogy a régi megjavítása a ruhák esetében is sokkal környezettudatosabb opció, mint egy új vásárlása.

4. Kertészkedés

Amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van legalább egy kis kertünk, akkor most nekiállhatunk a virágok gondozása mellett egy apró veteményeskert kiépítésének is. A karanténidőszak alatt a legtöbben nem jutunk minden nap friss zöldséghez és gyümölcshöz, hiszen hetente vagy többhetente járunk csak boltba, így különösen aranyat ér a hobbikert. Ha nincs kertünk, akkor az erkélyre barkácsoljunk függőleges konyhakertet, vagy szerezzünk be egy kisebb magaságyást, és töltsük meg fűszernövényekkel. Ha ehető növények termesztésére nincs is módunk vagy kedvünk, a lakásban található növények gondozása, esetleg újraélesztése, szaporítása is lehet a célunk!

5. Boszorkánykonyha

Mivel kevesebb bolti inger ér most bennünket, és talán jobban spórolunk a kiszámíthatatlan elkövetkezendő hónapok miatt, ugyanakkor sokunknak lett felesleges szabadideje is, itt az idő, hogy kipróbáljuk a közösségi médiából ránk ömlő ökoreceptek valamelyikét. Általános tisztítószerek,  fertőtlenítő keverékek, bútorápolók, esetleg házi kozmetikumok vagy lekvárok, magtejek, fermentált finomságok és a kovász is az álom öko recepteskönyvünkben szerepelhet. A legjobb ezekben, hogy néhány nagyon egyszerű, valószínűleg a legtöbb háztartásban karantén idején is megtalálható összetevőre van csak szükség a megvalósításukhoz.

Fotó: Pinterest

Olvass tovább!