Martin Margiela: visszatér a divatlegenda

2021. január 07.
A 2009-ben visszavonult belga tervezőzseni a műveiből szervez kiállítást Párizsban.

Tizenkét éve annak, hogy Martin Margiela eltűnt a színről, most pedig bejelentette, hogy visszatér – mint művész: a Lafayette Anticipations galériában mutatja be első kiállítását, ahol szobrait, fotóit és installációit sorakoztatja fel. A Martin Margiela című kiállítás április 15-én nyit.

Martin Margiela

Martin Margiela 1979-ben diplomázott az Antwerp’s Royal Academy of Fine Artson, 1984 és 1987 között a meztelen Ádámot és Évát megálmodó Jean Paul Gaultier-nek dolgozott, majd megalapította a Maison Margiela divatházat, aminek névjegye a posztmodern és az antidivat lett, a korábban viselet darabokat atomjaira szedte, hogy aztán új technikákkal és szabásmintákkal rakja őket össze. (Például szándékosan láthatóvá tette a béléseket, a varrás vonalát, és hagyta eldolgozás nélkül a ruhák széleit).

Margiela személye maga volt a rejtély. Ellentétben a többi nagy tervezővel, róla nem készülhettek fotók, személyesen nem adott interjút, és a bemutatók végén sem mutatkozott. 2011-ben a The Independentnek faxon adott interjújában mindezt azzal indokolta, hogy a médiakörítés helyett ő inkább a ruhákra fókuszál. Ha tehette, láthatatlan maradt, soha nem akart sztár lenni – mi sem szimbolizálja ezt jobban, mint az, hogy egy fehér címke volt a névjegye.

A tervező 1989 és 2009 között alkotott, és negyvenegy show után jelentette be visszavonulását. Elege lett a rendszerből, hogy kötelezően le kellett gyártani x számú kollekciót. Mentálisan és fizikálisan is kimerült.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!