A kék nyugalma: a Lazlo Fashion a víz fodrozódását tette ruhára

2021. március 31.
Amikor László Edina a Lazlo márka tervezője a Blue Waves kollekció tervezésébe kezdett, olyan törekvések fogalmazódtak meg benne, amik alapjaiban a Lazlót jellemzik, ám új lendületet, frissességet hoznak a mindennapokba.

A kék szín, a víz, a hullámok egyszerre jelentik a tisztaságot, ugyanakkor a könnyedség érzetét is adják. A kollekcióban megtalálható modellek pamutvászonból és selyemből készülnek. Míg a vászontunikák és -ruhák kékfestő applikációi a víz fodrozódását hozzák vissza, a selyem súlytalansága, a bőrrel érintkező selymessége a víz lágyságára emlékeztetnek minket.

lazlo_blue-waves_applikalt-ruha1a

A Lazlo Fashion kollekciójában minden ruha többet nyújt, mint elsőre gondolnánk. Nemcsak egy slow fashion ruhadarabról van szó, amit nagy gondossággal egy magyar tervező magyar varrodájában készítettek, de környezettudatos szemlélettel, varrodai hulladéknak minősülő, magas minőségű anyagok felhasználásával, az ökológiai lábnyom minimalizálásával születtek meg ezek a limitált szériás ruhák.

lazlo_blue-waves_applikalt-ruha_jpg

A márka továbbra is elsőrendű feladatnak tekinti, hogy a felhasznált alapanyagok és technológiák a környezetre ne jelentsenek terhelést, sőt, az anyagfelhasználás során ne keletkezzen extrahulladék, ezért számos modell a szabásmintáknak köszönhetően több méretet is átfog, 36-42 méretig viselhetőek.

Az anyagok bezárt varrodák, szövödék megmaradt készleteiből származnak, így ezek a nemes anyagok nem hulladékként, hanem újjászületve, új ruhaként jelennek meg. Éppen így, a ruhák díszítéseként szolgáló applikációk is olyan, korábbról megmaradt kékfestő vásznak maradékai, amik ebben a formában új értelmet nyernek.

lazlo_blue-waves_pelerin

A kékfestő technika a leginkább környezetbarát és legtartósabb festék, ellenáll a savaknak, a lúgoknak, így többszöri mosás után is megtartja élénk kék színét. A kékfestő hagyományok a magyar népviseletben jelentős szerepet töltöttek be, ennek továbbvitele nemcsak esztétikai szerepet tölt be, de egyben értékmentés is.

lazlo_blue-waves_fekete-tunika2
5 fotó megtekintése

Olvass tovább!