Itt az első ruhakollekció, amire halasi csipke került!

2021. július 20.
Impozáns, halasi csipkével díszített divatkollekciót készített Hrivnák Tünde nemzetközileg elismert, Pro Urbe díjas és Józsa Judit magyar viseletért díjas divattervező. Az exkluzív, egyedi tervezésű luxuskollekció az egyetlen halasi csipkével díszített divatkollekció a világon.

A bemutatóra a XX. Csipkekiállítás és Találkozó nyitóeseményeként került sor június 25-én Kiskunhalason a Csipkeházban. Emellett porcelán- és csipkekiállítás is nyílt a rendezvény keretében.

Június 25-én, 17 órakor került sor a XX. Csipkekiállítás és Találkozó ünnepélyes megnyitójára a kiskunhalasi Csipkeházban. Az évről évre megrendezésre kerülő hagyományos csipkefesztiválon magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be alkotásaikkal. Idén a csipkés programot színesítette a hungarikum Herendi Porcelán bemutatkozása, valamint a XXI. századi lakásenteriőr halasi csipkével című pályázati kiállítás. A megnyitó ünnepségen adták át az Agrárminisztériummal közösen kiírt a XXI. századi lakásenteriőr halasi csipkével című pályázat díjait.

A rendezvény kiemelkedő pontja volt a Csipkék királynője a királynők csipkéje Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekciójának bemutatója. A halasi csipkével díszített új ruhakollekció a BY ME Miracle nevet viseli. Fontos üzenete, hogy a csodák körülöttünk vannak, ezt az életérzést kelti életre. A halasi csipke teljes egészében kézimunkával készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Mára csupán tizenegy csipkevarró ismeri a halasi csipkekészítés nagy kitartást és türelmet igénylő technikáját. Teljes művészi szabadsággal, az eredeti motívumok felhasználásával, lehelet finom cérnával és tűvel készítik a világhírű csipkét.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014 óta hungarikum. A 60-féle különböző öltésminta alkalmazása teszi minden egyes darabját egyedivé. Különlegességét és utánozhatatlanságát elismerve 1935-ben védjegyezték. Az aprólékos kézimunka a minőséget és az időtlenséget jeleníti meg, ezáltal saját örökségünket helyezzük előtérbe. A közel 120 éves a világon egyedülálló kézzel varrott halasi csipkék teszik a ruhákat állandó és egy életre szóló értékké.

A tervezőnő a BY ME Miracle halasi csipkével díszített, a világon egyedülálló kollekciója a hagyomány és újszerűség izgalmas kettősségét ötvözi. A fekete-fehér kombinációja az állandóságot, az örök divatot szimbolizálja. A ruhák és a csipkék aprólékos részletei a magas minőséget és a különleges tudást tükrözik.

A halasi csipkével díszített elegáns BY ME kollekciók prémiumminőségű magyar terméket, kiemelkedő nemzeti értékeket képviselnek. A tervezőnő vallja, hogy minden nemzet számára fontos feladtat a kultúrája és népművészetének megőrzése és átadása a jövő generáció számára.„Kollekciómmal szeretném segíteni értékeink tovább örökítését azáltal, hogy a hagyományt és a művészetet kézzelfogható közelségbe hozom. Minden egyes öltözetnél figyelembe veszem az aktuális divattrendeket, ezáltal a múltból fakadó értékeinket, ezúttal a halasi csipkét, büszkén mutathatjuk meg a világnak. Úgy viselhetjük ezeket az öltözékeket, hogy megmutathatjuk, kik vagyunk és honnan jöttünk. A ruhák különleges egyediségét, értékét és identitását a gyönyörű halasi csipkék adják. Szívügyem a kézműves manufaktúra értékeinek őrzése és egyben átadása a jövő nemzedékének” – hangsúlyozta Hrivnák Tünde, a BY ME kollekciók tervezője.

59 fotó megtekintése

Olvass tovább!