Fenntartható nemzetközi divatkonferencia indul Magyarország részvételével

2021. szeptember 25.
A Visegrádi Alap támogatásával szervez háromnapos online fenntartható divatkonferenciát szeptember 24. és 26. között a New York-i bázisú nonprofit szervezet, a Fashion Forward a visegrádi négyekkel, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia részvételével, a legnívósabb művészeti és divategyetemekkel együttműködve.

A New York-i cég egyik alapítója a jelenleg divatszociológiával és márkastratégiával foglalkozó exmodell, Bernát Sára, aki társával, Domoszlai-Lantner Doris divattörténésszel 2020-ban létrehozta a Fashion Forward platformot. A Fashion Forward a divatrendszer körüli hagyományos diskurzus megkérdőjelezésére, a kreatív, empatikus és kritikus gondolkodás határainak feszegetésére született. A szervezet ezeken felül egy mérhetőbb, fenntarthatóbb, támogatóbb rendszert szeretne teremteni az iparág szereplői számára.

fashion-forward-fenntartható-divat-konferencia

„A Fashion Forwardnál úgy gondoljuk, hogy az ismeretlen feltárása, a beszélgetések tematikájának kibővítése és az ingyenesen elérhető információ széleskörű hozzáférhetősége döntő fontosságú a divatipar modern haladásához. Ezen okok miatt azon dolgozunk, hogy útmutatókat készítsünk, amelyek a világ legkülönbözőbb országainak tudatos, fenntartható márkáit foglalják magukban. A divatipart új és izgalmas kezdeményezések felé megnyitó küldetésünkből táplálkozva ezek az erőforrások hiánypótlóak lehetnek a fogyasztóknak az információszerzés terén, lehetővé téve számukra, hogy új szemszögből tapasztalják meg a divatot” – mondta el Bernát Sára, alapító.

Az esemény

Az edukációs, nagyrészben szakmai esemény célja mind a nagyközönség, mind a professzionális körök számára egy közérthető konferencia megrendezése fenntartható divat tematikában, a közép-európai régióra fókuszálva. Vagyis küldetése, hogy a piac szereplőit közelebb hozza egymáshoz és biztosítson egy direkt utat, könnyedebb kommunikációt egymás felé – az egyetemeket a márkákhoz, a márkákat mind az oktatókhoz, mind a diákokhoz, a gyárakat, műhelyeket, varrodákat az iskolákhoz kapcsolva – bevonva a divattémájú civil szervezeteket is.

Mivel a divatban egyre nagyobb teret nyer a fenntarthatóság, a Fashion Forward arra törekszik, hogy bemutassa a közép-európai divatmárkák által kínált ötletek sokféleségét. A civil szervezetek érdekképviseleti csoportjainak és a V4 országok divatpiaci munkaerőt teremtő egyetemeinek bemutatása mellett a háromnapos konferencia a régió tehetségeit is szeretné a nagyközönséggel egy újabb platformon megismertetni. Ezek a kulturálisan gazdag márkák saját országaikban elismertek, nemzetközileg viszont ismeretlenek, és nem rendelkeznek elegendő büdzsével ahhoz, hogy versenyezzenek a globális piacon.

fashion-forward-fenntartható-divat-konferencia

„A résztvevők célja, hogy feltárhassák kutatásaikat, eredményeiket, programjaikat a divat fenntarthatóságának témáján belül. Mindez lehetőséget ad számukra, hogy kapcsolódjanak egymáshoz a fragmentált területeken, prezentálják munkájukat, egységes erőként újraformálhassák magukat, mind a térségben, mind globálisan, illetve a különböző nemzetiségű, de hasonló munkát végző és érdeklődési körű diákok és szakmabeliek számára elérhetővé válhasson megfelelő mennyiségű és minőségű információ fenntartható divat témában” – tette hozzá Domoszlai-Lantner Doris, a Fashion Forward társalapítója.

Hozzáadott értéket képvisel a konferencia kapcsán készülő, digitálisan és nyomtatott formában is elérhető esszékötet, amely az eseményen elhangzott interjúkból, beszélgetésekből, prezentációkból születik, a résztvevők elméleti, történelmi, néprajzi, valamint személyes narratívái és kreatív nézőpontjai alapján.

A fast fashionnek ára van

Amellett, hogy óriási terheket ró az emberiségre (nem biztonságos munkakörülmények, etikátlan gyakorlatok), a divatipar az egyik legszennyezőbb az olajipar után. Fogyasztói társadalomban élünk, amelynek egyik jelentős résztvevője a visegrádi régió. 2021-ben a divatból származó éves bevétel a V4-országokban várhatóan eléri a 452 millió dollárt Szlovákiában, 685 millió dollárt Magyarországon, 1,132 milliárd dollárt Csehországban és 6,492 millió dollárt Lengyelországban. A visegrádi régió az előrejelzések szerint idén közel 9 milliárd dolláros divatbevételt hoz (Statista), amelynek nagy része a társadalomra és a környezetre egyaránt káros tételekből származik.

A régió Európa ruházati termelésének egyik fő területévé vált, a gyárak részt vesznek a „fenntarthatatlan” gyártásban. Mind a civil szervezetek, mind a Fashion Forward fontosnak tartja tájékoztatni a nyilvánosságot a régió fogyasztásának és termelésének hatásairól, valamint úgy gondolják, meg kell adni azokat az erőforrásokat, amelyek szükségesek az intelligens, társadalmilag és környezetileg felelős döntésekhez, amelyek végső soron rövid és hosszú távon javítják a divatipart.

Egységben az erő

„A régióban növekvő hiperfogyasztói hatások mérséklése érdekében érdemes megvizsgálni a működési láncokat. Bár léteznek olyan kezdeményezések, amelyek a fenntartható divatbeszédet érintik, a régió fő problémája a széttöredezettség. Az akadémiai és a civil társadalmi szervezetek ritkán működnek együtt, és kevés nemzetközi együttműködés van e szervezetek között a V4-en belül. Ezek a programok egymással párhuzamosan működnek, kimaradva az erőforrásokból és lehetőségekből, amelyeket kihasználhatnak, ha egyesítik erőfeszítéseiket. Az egyesítés nemcsak lehetővé tenné a résztvevők számára, hogy összevonják erőforrásaikat és elősegítsék az erőforrások egyesítését szolgáló együttműködéseket, hanem a visegrádi régiót nemzetközi erőként is létrehozzák a fenntartható módon” – folytatta Bernát Sára.

„Különböző személyek és szervezetek dolgoznak szorgalmasan a fenntarthatóság előtérbe helyezésén a visegrádi országok divatszektoraiban. Erőfeszítéseik azonban ezidáig csak saját országaikban érvényesültek – az együttműködést több szinten kell megerősíteni a fenntartható divat megteremtésére irányuló intézkedésekben a visegrádi régióban: az akadémiai intézmények és a civil társadalmi szervezetek között, valamint nemzetközi szinten a V4 különböző részein található szervezetek között” – tette hozzá Domoszlai-Lantner Doris. Ennek érdekében a Fashion Forward 8 szervezettel (4 oktatási / 4 civil társadalmi) partnerségben tartja az első nagyszabású, kizárólag a régióra összpontosuló nemzetközi konferenciát. A konferencia a teljes ellátási lánc fenntarthatóságát vizsgálja, és a fogyasztási ciklus mind a 4 fő szakaszát lefedi: Tervezés, Gyártás, Munkaerő és Fogyasztás/Fogyasztás után.

Nem utolsó szempont, hogy a hasonlóan nagyszabású konferenciák általában jelentős pénzügyi elkötelezettséget igényelnek; mivel azonban a nemzetközi fenntartható divatkonferencia online kerül megrendezésre, teljes mértékben szabadon hozzáférhető esemény lesz. A konferencia esszékönyve lesz az első olyan kiadvány, amely a visegrádi régióban bemutatja a fenntartható divat kezdeményezéseit, és ingyenesen elérhetővé válik a nyilvánosság, az oktatási intézmények, a közszolgálati szervezetek és a fenntartható divatprojektek számára világszerte.

Csatlakozz a 2021. szeptember 24–26. között online megvalósuló konferenciára, amely a divat fenntartható jövőjét ünnepli!

Olvass tovább!