Közelről is megnézhetjük, mit viseltek a magyar olimpikonok

2021. október 17.
Egy olimpikon mindennapjai, avagy út az ötkarikáig címmel írt ki pályázatot a MONO-NUBU Projekt fiatal pályakezdő vagy még tanuló fotósok részére. A pályázat célja az volt, hogy a pályázó szemüvegén keresztül bemutatásra kerüljön az általa választott olimpikon életének egy szelete onnantól kezdve, hogy a NUBU által tervezett formaruhát átveszi és magára ölti egészen az olimpián való részvételig.

A Budapest Design Weekhez kapcsolódva a MONO Art & Design Galériában a pályázat nyertesének és az arra érdemes pályázóknak a munkáit bemutató csoportos fotókiállítás várja a látogatókat. A két fődíjas – Bánszegi Rebeka és Tar Ágnes – fotói mellett Zsóri Blanka, Dontasz Zoi és Rab Viktória munkáit is megnézhetjük. A tárlat keretében hazai kortárs festőművészek, Hámori Anett és Podmaniczky Ágnes sport inspirálta festményei is teret kapnak. A kiállítás ideje alatt a galériában a NUBU által tervezett tokiói olimpiai formaruhák és a szurkolói kollekció is megtekinthetők.  

olimpia-nubu-formaruha-palyazat

Bánszegi Rebeka képe

Tar Ágnes fotója Kopaszi Bálint olimpikonról

Szerettük volna, hogy az olimpiának legyen egy művészeti vonala is. A NUBU mindig a művészetből inspirálódik és támogatjuk a hazai kortárs alkotókat. Adta magát, hogy a fotóművészet az a kifejezésforma, ami közös lehet a sportban és a divatban. Kiírtunk egy pályázatot félmillió forintos összdíjazással” – árulta el a NUBU tulajdonosa és tervezője, Garam Judit.

olimpia-nubu-formaruha-palyazat

Zsóri Blanka fotója

„A fiatal művészek felkarolása nem újdonság számunkra, a MONO galéria 15 éve működik, ez a fő missziónk. A galéria gyűjtőhelye a hazai dizájnereknek, egy concept store keretében találkozik a divat, a tárgykultúra, képzőművészet és dizájn. Új, tematikus programjaink első állomása most ez a kiállítás – fogalmazott Judit, aki karrierje egyik legfontosabb mérföldkövének tekinti az tokiói olimpiai formaruhák elkészítését. – Soha nem kaptam még annyi pozitív visszajelzést, mint most a sportolóktól, ez hatalmas boldogság. Az elmondásuk alapján olyan darabok születtek, melyeket később is szívesen viselnek majd.”

Még egy kiállítás

A NUBU dizájner márka tervezője, Garam Judit a kezdetektől elkötelezett híve a kortárs magyar képzőművészet támogatásának. Nemcsak tervezői munkásságában, de teljes szemléletében tetten érhető a különböző alkotói határterületek közötti átjárás. A NUBU 2021-es őszi–téli kollekciójának inspirációjaként Fajó János könnyen felismerhető, rendezett és összehangolt képi világa szolgált.

A NUBU Zen Store-ban, a kiállításon nemcsak a márka 2021-es őszi–téli kollekcióját nézhetjük meg teljes pompájában, de Sárvári Zita művészeti szakember tolmácsolásában Fajó János szitanyomat és szobrászati hagyatékából származó emblematikus darabjait is. A kiállítást egészen 2022. január 10-ig lehet megtekinteni.

Fotó: Zsóri Blanka, Bánszegi Rebeka

Olvass tovább!