Hatvanéves az Yves Saint Laurent divatház

2022. január 03.
A luxus divatház ikonikus terveit hat párizsi múzeumban állítják ki január végén.

Yves Saint Laurent francia tervező, a huszadik század egyik legmeghatározóbb dizájnere mindössze 26 éves volt, amikor 1962-ben Pierre Bergé üzletemberrel megalapította haute couture divatházát. Első kollekcióját 1962. január 29-én mutatta be, aminek hatvanadik évfordulója alkalmából hat párizsi múzeum fogott össze.

Saint Laurent

A divatház alkotásait, és az azokat inspiráló tárgyakat a Centre Pompidou, a Musée d’Art Moderne de Paris, a Musée du Louvre, a Musée d’Orsay, a Musée Picasso és a Musée Yves Saint Laurent mutatja be január 29. és május 15. között. Mindegyik múzeum Saint Laurent munkásságának különböző állomásait tárja a látogatók elé.

Saint Laurent

A ruhák nem kapnak külön kiállítóteret, azokat a múzeumok állandó gyűjteményei között állítják ki. A választás nem véletlen, Saint Laurent inspirációért gyakran nyúlt a kortárs művészetekhez, rajongott Picasso, Matisse, Mondrian munkáiért. 1966-os kollekcióját például Tom Wesselman és Roy Lichtenstein amerikai festők ihlették, a ruhákat tájak, holdak és a napsugár ölelte körül. Természetesen nem tudott elmenni a pop art mellett sem, ami fiatalságának megtestesítője volt.

Saint Laurent

Forrás: The Guardian Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!